Kominek z płaszczem wodnym
autor: tadeusz5612 » 21 lut 2009, 21:36
Witam kol. na forum.
Po przeczytaniu posta przyszła mi do głowy taka refleksja: Udzielając rad starajmy wypowiadać sie merytorycznie, kol. yanes co to znaczy kotłownia w salonie?. Wkład grzewczy z płaszczem wodnym to to samo co zwykły wkład, tylko w zależności od producenta płaszcz czyli pojemnik na ogrzewaną wodę ma różne usytuowany ,na plecach, w czopuchu lub jeszcze inaczej.W salonie do wkładu (w zależności od rozwiązań indywidualnych instalatora) dochodzi dwie rury miedziane 28 i to wszystko. Proszę mi powiedzieć czym to się różni od grzejnika do którego również dochodzą dwie rury tylko cieńsze? Cała automatyka ,pompy płytowy wymiennik ciepła zawory itp. znajdują się w kotłowni ,oprócz elektronicznego sterownika który z reguły montuje się w obudowie kominka.(pojemność płaszcza wodnego to w zależności od wkładu to60-80litrów)Dodatkowym walorem wkladu z płaszczem wodnym jest podgrzewanie cwu a więc oszczędność na innych źródłach energii takich jak np. gaz.Przy zastosowaniu polskich sterowników mamy możliwość ustawienia priorytetu ciepłej wody w określonych godzinach a więc maksymalne wykorzystanie energii na kaloryfery i ciepłą wodę wtedy gdzie jest najbardziej potrzebna.Wkład z płaszczem i wkład zwykły to dwa różne wkłady .Przy wkładzie z płaszczem o mocy np.26kw liczymy 16kw na wodę i 10kw na powietrze.Różnica jest taka że przy wkładzie na wodę w obudowie kominka stosuje się jedną kratkę wylotową ciepłego powietrza z komory ,a przy wkładach na powietrze 2 lub 3 na obudwie, lub jedną dużą na obudowie i małe anemostaty (100) w ogrzewanych pomieszczeniach.Idąc za prawami fizyki wkład jeden i drugi zabiera zimne powietrze z dolu ogrzewa je i wyrzuca u góry,zabierając ze sobą również zanieczyszczenia z posadzki i otoczenia. Który wyrzuci więcej to chyba proste. Aby rozprowadzić ciepłe powietrze po pomieszczeniach potrzebna jest turbina która zsysa gorące powietrze z komory wkładu i wypycha je w pomieszczeniach a więc obieg wymuszony a co zatym idzie niosący ze sobą więcej zanieczyszczeń,filtry siatkowe wyłapują tylko "duże" zanieczyszczenia.Strałem się obiektywnie przedstawić zasadę działania obu wkładdów choć chyba wyszło że bardziej polecam płaszcz wodny .Wybór i tak zależy od inwestora lub projektanta. Zaznaczam że osobiście nie posiadam żadnego kominka a więc moje odczucia nie wynikają z faktu że "każda sroczka swój ogonek chwali"Pozdrawiam.