fpz pisze:Zastanawiałbym się nad poziomem szkolenia w firmie, której nie stać na porządną reklamę i zaśmieca forum swoimi pseudopostami.
Apeluję do admnów, by posty o tej treści kasowali
posty spamujące sa na bierząco kasowane !
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Czyli jak rozumiem był to dom jednorodzinny, z dwiema osobami.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Dlaczego z braku wiedzy? Miał wskazania licznika. Już pisałem o tym... klient zużył na ciepłą wodę przez miesiąc 46kWh (dwie osoby) liczący powiedział, że go to nie interesuje on ma 'wstawić 3000kWh/osobę rocznie , a ponieważ ogrzewanie jest elektryczne to jeszcze razy 3!

Panie Tomaszu, czy Pan wie co to jest energia pierwotna (EP), która jest podawana na świadectwach charakterystyki energetycznej ? Bo jeśli nie, to nie mamy o czym dyskutować.Tomasz_Brzeczkowski pisze:46 x 12 = 552kWh4458kWh
To w przypadku zużycia energii do ciepłej wody - jaki jest błąd procentowy?
10-20%???? Czy to też można nazwać uproszczenie? Dla mnie to w dalszym ciągu parodia.

Wykazałem Panu, że izolowanie wcale nie musi być najlepszym rozwiązaniem.Tomasz_Brzeczkowski pisze:To już tradycja, ze politechnika kształci wrogów izolowania. O przyczynach takiego kierunku już pisałem.

Wykazał Pan tylko ( i tu się w 100%) zgadzam, że politechnika i jej absolwenci robią wszystko by izolowanie wcale nie było najlepszym rozwiązaniemWykazałem Panu, że izolowanie wcale nie musi być najlepszym rozwiązaniem.
Tylko, że dr Duda zdaje sobie sprawę z tego, że to nie od projektantów zależy, na ile energooszczędne są budowane domy. Projektant musi spełnić wymagania przepisów prawa budowlanego. Oczywiście, jeżeli taka jest wola inwestora, może on, a nawet powinien zaprojektować dom o nizszym zapotrzebowaniu na energię. O ile jednak inwestora indywidualnego, który buduje dla siebie łatwo do takich rozwiązań przekonać, to w przypadku dewelopera, który buduje na sprzedaż sytuacja nie jest już tak prosta. W tym wypadku istotne są najniższe koszty inwestycyjne, bo koszty eksploatacji będzie ponosił ktoś inny.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Audytor z nr 1 Ludomir Duda rok temu- "Każdy kto projektuje, czy wykonuje mniej ja 30cm styropianu od gruntu, jest niedouczonym szkodnikiem"
Mam Panu pokazać przypadki domów ze złą wentylacją i zużywających ponad 70kWh/m2 rocznie zaprojektowanych i wykonanych przez absolwentów politechnik????
Jak Pan widzi, dr Duda nie unika obliczeń. Nie unika także takich rozwiązań jak kolektory słoneczne.Energooszczędność jako inwestycja kapitałowa
Zatem ile warto wydać na podwyższenie standardu energetycznego domu. Nie ulega wątpliwości, że racjonalny poziom dodatkowych nakładów to, co najmniej taki, w którym oszczędności są większe niż rata kredytu zaciągniętego na ich uzyskanie.
Powyższa metoda pozwala na precyzyjne określenie pożądanego standardu energetycznego. Dla każdej przegrody możemy wyliczyć optymalny współczynnik przenikania ciepła na podstawie cen materiałów izolacyjnych, kosztów kredytu i prognozowanych cen energii. Kolejną inwestycją, którą możemy optymalizować jest wybór systemu wentylacji. Ponieważ w domu o zoptymalizowanych przegrodach budowlanych ponad połowa ciepła jest zużywana na podgrzanie powietrza wentylacyjnego.
Mając wyliczone współczynniki przenikania ciepła i zapotrzebowanie na ciepło dla wentylacji możemy wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania budynku i na tej podstawie wybrać optymalne źródło ciepła znów wyliczając ile warto zainwestować w darmowe źródło energii, jakim jest słońce.

Prawo budowlane tworzy państwo, Pana uczelnię utrzymuje Państwo. Ludzi oszukuje państwo! Jako monopolista w dostawach energii to normalne. Dlatego Pan też, choć wierzę, że nieświadomie, bierze w tym udział. Wiedza ciut szersza pozwoliłaby się Panu z tego wyrwać. Lecz na takową na politechnice Pan liczyć nie może!że to nie od projektantów zależy, na ile energooszczędne są budowane domy. Projektant musi spełnić wymagania przepisów prawa budowlanego.

Czekamy z niecierpliwością. Jeszcze tylko pytanie. Te domy w Norwegii zużywają 4 razy mniej kWh od czego ? Rozumiem, że od polskiego "standardu", czyli od 120-150kWh/m2 rocznie.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Napisałem by przysłali aktualne ceny.