Ernest_G pisze:Panie Witoldzie,
przecież wszyscy na to czekamy
Dzięki.
Pozwoliłem sobie zaprosić do siebie dwóch instalatorów, aby przyjrzeli się stronie:
www.scanthesun.com/panels.php?lang=PL
i muszę przyznać, że najpierw długo myśleli co autor ma na myśli.
Wytłumaczę dla czego; Otóż tłumaczenie z wersji angielskiej i stosowanie nazw polskich technicznych zwrotów.
Podam przykłady: tabela : Podstawowe dane panelu słonecznego:
wydajność bezstratna - to po prostu
sprawność kolektora. Przyznam, że miałem ubaw po pachy jak kombinowani co to jest.
Następnie, Panel płaski IAM(50st.) to nic innego jak
modyfikator kąta padania.
Co prawda pokazuje się tabelka z opisem, jednak z niego nie wynika to jednoznacznie.
Również " mętlik" w głowie moich instalatorów zrobił opis "modyfikatora kąta padania" Przedstawł bym opis tego paramentu w bardziej strawnej postaci:
Modyfikator kąta padania jest współczynnikiem, który warunkuje uzysk energetyczny kolektora słonecznego w zależności od kąta padania promieniowania słonecznego. Podawany jest zazwyczaj dla szerokiego zakresu kątów padania w dwóch płaszczyznach: prostopadłej i równoległej do osi optycznej kolektora słonecznego. W ciągu dnia położenie słońca względem kolektora ulega zmianie dlatego też przed południem i po południu zmianie ulega również kąt padania promieniowania słonecznego. Innymi słowy, modyfikator kąta padania służy do określania z jaką sprawnością będzie pracował kolektor słoneczny przed i po południu, tak więc im wyższe jego wartości tym większy uzysk energetyczny w ciągu dnia. Kolektory płaskie charakteryzują wartości zazwyczaj poniżej 1, podczas gdy kolektory próżniowe z cylindrycznym absorberem (wewnętrzną rurą stanowiącą absorber) charakteryzują wartości powyżej 1. Dzieje się tak dlatego, że cylindryczny kształt absorbera w kolektorze próżniowym umożliwia tzw. pasywne śledzenie promieniowania słonecznego sprawiając, że dopóki rury próżniowe w kolektorze nie będą się wzajemnie zacieniać, kąt ten będzie zawsze optymalny.
Czy jakoś tak.
Wypełniając rubrykę w pozycji :typ modelu nie ujęto kolektorów próżniowych z lustrem płaskim, takie też są.
Po wypełnieniu wszystkiego wysłałem, jednak pojawił się jakiś błąd, nie wiem czy dane dotarły do bazy.