Czynności po sezonie grzewczym
autor: Jarecki79 » 16 cze 2008, 16:38
Chciałbym wrócić do tematu postu i usystematyzować czynności po zakończonym sezonie grzewczym. Myślę,że to ważne informacje dla wszystkich użytkowników.
1. Wyczyścić kanały dymne kotła, zostawić otwarte drzwiczki o otwory wyczystne.
2. Proszę zabrać do piwnicy instrukcję- DTR od samego palnika i przeprowadzić czyszczenie i konserwację w/g zaleceń producenta podajnika, czytać co nalezy po sezonie odkręcić i tylko przeczyścić a co trzeba dodatkowo zabezpieczyć smarem.
Generalnie w podajnikach ślimakowych po sezonie trzeba odkręcić przekładnię i zdjąć ją z trzpienia podającego (stalowy ślimak), trzpień należy przesmarować smarem przed złożeniem przekładni. rurę, w której pracuje ślimak podający paliwo należy przeczyścić, może to wymagać użycia drucianej szczotki, wyczyścić nalezy też rozprowadzenie powietrza w retorcie, w tym celu z reguły trzeba rozebrać palenisko a ponowne jego złożenie opisane jest w DTR palnika, wymaga najczęściej użycia silikonu czarnego na 1200st.C i odpowiedniego zmontowania. DTR od palnika w dłoń i do dzieła!
SZUKAĆ INSTRUKCJI SAMEGO PALNIKA, TAM SĄ DOKŁADNIEJ OPISANE CZYNNOŚCI SERWISOWE I ZALECANIA CZYSZCZENIA ORAZ KONSERWACJI.
BARDZO WAŻNE JEST ZOSTAWIENIE OTWARTYCH DRZWICZEK PO SEZONIE, GDY NIE PALIMY KOTŁEM. Otwarte drzwiczki w naturalny sposób powodują przewietrzanie kotła i zapewniają jego naturalne suszenie poprzez komin. Przy zamkniętych drzwiczkach na jesień może się okazać,że na dole w kotle zgromadziła się woda po kondensacji z komina z ciepłych letnich dni a sam kocioł poprzez wilgoć może do jesieni mocno korodować.
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl