MichałEsp07 pisze:Nie jestem coś przekonany do piekarnika elektrycznego. Nie wiem jak Wy, ale ja mam nostalgię do tradycyjnych piekarników gazowych.
Zdaje się, że swego czasu podobną nostalgię wyraził w swoim programie Karol Okrasa. U mnie już od dawna nie ma piekarnika gazowego. Niedawno, po bardzo długim okresie podejmowania ostatecznej decyzji, mienialiśmy wysłużoną Amikę na Electroluxa EOB8956AOX. Najpierw chodziło nam o jak najwszechstronniejszy piekarnik, czyli taki, który mógłby, np. również zawierać mikrofalówkę. Ten jest parowy i mamy również możliwość przyrządzania potraw na parze, co jest przydatne. Zresztą pieczenie z dodatkiem pary również daje ciekawe i smaczne efekty. Piekarników gazowych z parą chyba nie ma. Takie tanie, za 600-700zł, piekarniki gazowe chyba nie mają szans dorównać elektrycznym, a te droższe, to są produkowane chyba tylko na potrzeby gastronomii. Niektóre piekarniki elektryczne mają również inne ciekawe, jak choćby rozmrażanie czy pieczenie w niskiej temperaturze. Jeżeli chodzi o tradycje to owszem można mieć elektrycznego grilla, jednak w moim przypadku tradycja wygrywa.