Warto przede wszystkim zastanowić się nad typem:
Blendery kielichowe (stojące) - Ich najważniejszym elementem jest pojemny kielich (w rozdrabniaczu Bosch MMB1000 do 2l) z nożem zamontowanym na dnie dzbanka. Taki rozdrabniacz służy do rozdrabniania i miksowania. Rozszerzona wersja posiada również młynek do kawy (np. Ariete Blendy 570), parowar (np. Philips SCF870/22), a nawet sokowirówkę (np. Ariete Tutti Frutti).
Blendery ręczne - W wersji podstawowej posiadają plastikową stopkę miksującą (Bosch MSM 6B100) lub stali szlachetnej (MPM Product MBL-04). Blender służy do rozdrabniania, przecierania i mieszkania. Wersja rozszerzona blendera posiada dodatkowo: trzepaczkę do ubijania piany, pojemnik do mieszania, pojemnik z tarczami tnącymi wymiennymi, kruszenia lodu, nóż do mieszania, a nawet młynek do przypraw, ziół i czekolady (np. Bamix De Luxe).
Kolejny moim zdaniem ważny punkt to oczywiście dodatki. Taki blender może być prawie zastępcą robota kuchennego. U mnie w domu dokładnie to tak wygląda.
Źródło podziału
tutaj.