Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
cerusyt pisze:Witam,
Mam prośbę do fachowca lub kogoś kto zagłębił temat na udzielenie odpowiedzi na parę pytań. Może ktoś się nudzi i poświeci na to trochę czasu za co z góry dziękuję.
1. Czy wszystkie obiegi ogrzewania ściennego muszą mieć tę samą długość czy mogą różnic się o np. 15m
2. czy każda sekcja może z piętra iść prosto do kotłowni w piwnicy, co wtedy z odpowietrzeniem. (brak możliwość zamontowania rozdzielacza na piętrze, każda sekcja będzie wiercona przez stropy do kotłowni)
3. Jakie fi rurki wskazane (odstępy co 15 cm)
cerusyt pisze:Witam, dziękuję za odpowiedź. W takim razie jakie się nadaje? chce zrezygnować z pieca i myślę o pompie ciepła na zwykłych grzejnikach nie uciągnę. Może jest ktoś kto posiada takie ogrzewanie i się wypowie.
Pozdrawiam
cerusyt pisze:Mo właśnie tego się boje dlatego myślę o ściennym bo można PC jak i z pieca na pellet czy eco groszek. Czy może ktoś coś na temat ściennego i moich pytań:) Dziękuje
cerusyt pisze:Panowie po co te kłótnie. ja tylko pytam o parę wskazówek i opinie tych co takie ogrzewanie (scienne) ma. Nikt mnie do rekuperacji nie przekona (brak możliwości technicznych w domu).
Ponawiam:) Jakie fi rurki, i czy mogę bezpośrednio do kotłowni z każdą sekcją? wiem że może być problem z odpowietrzeniem wtedy zakładam że każda sekcja bedzie miała w najwyższym punkcie. pozdrawiam
cerusyt pisze:Haloo jeszcze ktoś chciałby się wypowiedzieć?
bobik5 pisze:Nie rób sobie ogrzewania ściennego, mój brat ma i strasznie narzeka... Zdecydowanie postaw na ogrzewanie gazowe, jest zdecydowanie bardziej wydajniejsze, tutaj masz oczywiście https://www.immergas.pl/ bardzo ekologiczne i nowoczesne kotły gazowe. Firma mieści się na rynku ponad 20 ścia lat.
Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 35 gości