Porady jak udekorować każde wnętrze. Jeżeli zastanawiasz się jakie dodatki będą pasowały do Twojego domu, gdzie je kupić i w jakiej cenie, zajrzyj do tego działu.
Jak wybrać dobry nóż? Pytanie może wydawać się łatwe jednak nie do końca...Aby w lekki, łatwy i przyjemny sposób przygotować posiłek musimy mieć... Jak wybrać dobry nóż kuchenny? >>
Znajoma miała ich noże oraz garnki była bardzo zadowolona więc możesz zerknąć. Dobry nóż to przede wszystkim solidność i trwałość przez lata, oczywiście nie może też zacząć rdzewieć bo to byłoby oznaką, iż coś jest nie w porządku.
agati88 pisze:Czy ktoś z was może podzielić się ze mną opinią o nożach philipiak? widziałam takie kiedyś na pokazie, zastanawiam się czy warto.
Naciąganie klientów. To nowa marka i takiemu producentowi jak Gerlach nie podskoczy. Gerlach to moim zdaniem najwyższa półka noży. Oczywiście trzeba dobrze naostrzyć każdy, nawet najlepszy nóż i tu tkwi szkopuł aby nie zepsuć przy okazji ostrza nieumiejętnym ostrzeniem.
Moim zdaniem kazdy szanujacy sie uzytkownik kuchni powinien miec chociaz ze 2-3 noze specjalistyczne. Nie ma nic gorszego jak pojscie do znajomych hobbistycznie pogotowac .. meczac sie krojeniem produktow stepionymi nozami. Najbardziej mnie bawi opinia pt. boje sie ostrych nozy, a w rzeczywistosci to wlasnie nimi jest najmniejsza szansa sie zaciac. Przeciez przy uzyciu stepionego trzeba przylozyc dosc duza sile przy cieciu .. wystarczy chwila nie uwagi i mozna sie latwo skaleczyc. Dodatkowo wazna kwestia jest to jak wygodny i pewny uchwyt ma dany noz oraz jak dobrze jest wywazony. Jesli chodzi o ostrze to mam mieszane uczucia jesli chodzi o stalowe .. bardziej nadaje sie co prawda do twardszych rzeczy ale trzeba je czesciej ostrzyc. Jest cale szczescie alternatywa w postaci nozy ceramicznych ( pierwszy raz sie z nimi zetknelam czytajac jeden z artykulow na blogu sklepogrodniczy.pl/blog/jak-wybrac-noz-kuchenny ) o wiele lepszych pod tym wlasnie wzgledem. Wybor oczywiscie nalezy do kazdego z osobna jednak przestrzegam przed kupowaniem chinskiej tandety .. szkoda nerw i pieniedzy
Nie no nóż to mega ważne narzędzie w naszej kuchni, zwłaszcza jeśli dużo gotujemy. Ja od razu zasugeruję, żeby zakupić dobrą ostrzałkę. Z reguły wiem, że nawet noże bardzo dobrych marek, prędzej czy później w końcu staną się tępe.
Noże kuchenne mają to do siebie, że każda produkująca je firma uważa, że robi najlepsze Ogólnie nigdy nie zastanawiam się nad czymś konkretnym, raczej szukam rozwiązania w próbie różnych firm. Ostatnio wpadł mi do ręki Opinel, jeszcze wcześniej Victorinox. Raczej nie kupuję już noży z marketów, wolę mieć dwa pewne, ostre i drogie.
A sprawdzaliście noże kuchenne Opinel? Słyszałam dużo pozytywnych opinii od rodziny, ale chętnie zasięgnę rady od Was Zaczynam gotować już bardziej ,,na poważnie", zaczynam od podstaw, bo uważam, że są najważniejsze żeby być dobrym. Dlatego bardzo zależy mi na dobrym sprzęcie