Re: odkurzacz centralny który lepszy?
autor: cukiereczek » 14 lis 2013, 19:37
Witam,
nie znam się na odkurzaczach centralnych, ale właśnie muszę się poznać.
Od 1,5 roku mieszkamy w nowym domu z instalacją odkurzacza centralnego i od tego czasu nie mogę doprosić się mojego męża o zainteresowanie tym tematem i zakup odkurzacza a ja mam już dość chodzenia po domu z małym odkurzaczem w jednym ręku a w drugim z małym dzieckiem. Nieraz już wchodząc po schodach z synkiem na jednej ręce i odkurzaczem w drugiej odpadały mi rury itp. uderzając w stopnie drewnianych schodów.
Poza tym synek wszystko rozwala po podłodze w kuchni, brudzi podłogę bucikami w wiatrołapie a tam mamy szufelki od odkurzacza centralnego i bardzo by mi to pomogło w utrzymaniu czystości, dlatego postanowiłam sama zaznajomić się w temacie i kupić odkurzacz.
Natomiast potrzebuję porady doświadczonych osób, będę wdzięczna za pomoc w podjęciu decyzji.
Na ewentualne pytania postaram się odpowiedzieć.
Podstawowe informacje to:
Dom ma całkowitej powierzchni około 250 m2
4 gniazda ssące i 2 szufelki, główne urządzenie ma znaleźć się w garażu, jest tam oczywiście wyprowadzona rurka na zewnątrz budynku.
Najdalej położone jest gniazdko na parterze do szufelki w kuchni i na górze do zwykłego gniazda w obu przypadkach wynosi to około 16-17 metrów.