Do AGI164
To, że w obrębie posadowienia jest piękny piasek o niczym nie świadczy. Najważniejszą wiadomością jest spodziewany poziom wody gruntowej określony w badaniach geologicznych - proszę to podać. Od tego zależeć będzie dobór izolacji fundamentów: przeciwwilgociowa lub przeciwwodna.
Prezentowane przez TB foldery skandynawskie nie dotyczą Polski. Rację ma Tomasz_z, że membrany kubełkowe służą jedynie jako ochrona izolacji przeciwwilgociowych lub przeciwwodnych.
Jeśli się ktoś uprze i zechce zastosować membranę kubełkową jako jedyna izolacja przeciwwilgociowa, to musi jego fundament spełniać kilka istotnych warunków:
1. Nie będzie zagrożenia podniesieniem poziomu wody gruntowej - nigdy!
2. Grunt jest łatwo przepuszczalny.
3. Fundamentowe ściany nie posiadają okien.
4. Schody wejściowe i tarasy naziemne będą wykonane po elewacjach.
5. Będzie rozrysowany detal połączenia tej izolacji oraz izolacji termicznej w strefie cokołowej.
6. Będzie zapewniona cyrkulacja powietrza w przestrzeni pomiędzy membraną a ścianą - w przeciwnym razie grozi korozją biologiczną latem.
Jednakże, podkreślam wyraźnie (co już wielokrotnie na tym
forum pisałem), że jestem przeciwnikiem takiej izolacji - z wielu powodów merytorycznych.
Nie można bezkrytycznie stosować rozwiązań zawartych na ulotkach reklamowych z przesadzonymi zaletami pisanymi przez marketingowców i pod te potrzeby. W Polskiej ulotce już nie ma będów (podał przykładowy link Pan Tomasz_z), ale w tej norweskiej jest ich wiele. Przykładowo: Jak uszczelnić obrzeże okna piwnicznego leżącego poniżej powierzchni terenu? Stosowanie płyt styropianu poza membraną jest czystą głupotą, gdyż styropian musi być chroniony przed gryzoniami i korzeniami krzewów - chyba, że damy jeszcze jedną warstwę membrany? Wtedy koszt przekroczy 4-krotnie izolację polimerowo-bitumiczną. Błędów lub niedomówień jest więcej. Np. pięknie odpoczywająca kobieta w pokoju piwnicznym, w którym od środka dano membranę ze szczelinami wentylacyjnymi na dole i pod sufitem. A wilgoć w postaci pary wodnej i stęchlizna to gdzie umknęła marketingowcom? Nie wszystko złoto, co się świeci.
Już pisałem na forum, że w roku 1992-4 po moich krytykach takich rozwiązań Isola na Polskę zmieniła ulotki. TB prezentuje norweskie sprzed wielu lat, a nie obecne. Ma prawo, ale rację ma Tomasz_z twierdząc, że membrany stanowią zabezpieczenie hydroizolacji a nie ją samą.
A tak naprawdę, to membrany stosujemy jako zabezpiecznie izolacji termicznej fundamentów od strony gruntu.
Czyje rozwiązanie wybierze inwestor? Jego sprawa. Jednakże kiepską wystawia to cenzurkę pytającej, że nie pyta u specjalistów a na forum. Raczej spodziewam się na forum zgłaszających i przestrzegających przed stosowaniem się do ulotek tych, którzy zastosowali membranę kubełkową jako hydroizolację fundamentów. Jeśli ktoś potrzebuje takowych przykładów z opisem tragicznych skutków, zapraszam do działu: "błędy i usterki" w naszym serwisie BDB.
Aha, byłbym zapomniał:
Panie Tomasz-z! Sprawił mi Pan Pan nieopisaną przyjemność, że w końcu wydębił od TB stopień jego wykształcenia. Wprawdzie, nie będę się naśmiewał z czyjegoś nieszczęścia, że nie ukończył studiów (bo nie wszystkim dane), ale mam tę satysfakcję, że obstawiałem brak studiów u TB - zanim to w końcu ujawnił. Trzeba mieć tupet, albo brak rozumu, żeby nie mając wiedzy pouczać autorytety lub wytyczać trendy (już dawno wytyczone) w dziedzinie, w której się jest laikiem - prawda? Chyba, że jest się geniuszem? To pytanie jest tylko retoryczne, bo geniuszy nie wyrzuca się z uczelni.
Jerzy Zembrowski