"Myślałem nad położeniem styropapy na dach ale to nie jest zbyt skuteczne w moim przypadku"
- czy np. 5 cm grafitowy o współczynniku lambda 0,032 będzie wystarczy do dobrej izolacji i zatrzymania ciepła zimą?
"- czy jest ryzyko że klej wejdzie w reakcję ze styropianem?"
- czy są jakieś inne mankamenty/wady tegoż rozwiązania?
Jeżeli chodzi o tę wełnę to tak jak wspomniałem mało jej jest i dlatego chcę ocieplić a nie chcę rozwalać sufitu i robić wszystko na nowo. Dlatego pytam czy taki styropian o współczynniku 0,032 bedzie skuteczny?
s/j pisze:Również natknąłem się na podobny problem. Tego typu styropian szczególnie latem, w podwyższonych temperaturach potrafi się bardzo nagrzewać co niesie za sobą zwiększenie jego wymiarów i wiadomo wzrost naprężeń. Jedni mówią tak drudzy nie widzą problemu i kleją zwykłym klejem jak do styropianu białego. Wygrzebałem z innego forum dość konkretną odpowiedź na temat kleju, otóż: Ceresit CT85 oraz a następnie zimowy Alpol. Styropian ten z relacji użytkownika już po kilku dniach trzymał się bardzo mocno po próbie zerwania, więc może warto spróbować.
Jeśli zatem nie rozwalanie sufitu to co? Drugi sufit z wełną kłaść? Trochę to bez sensu.
Cały sufit to powierzchnia około 38m2. Styropian wiadomo, lekki, ale czy ta płyta sufitowa wytrzyma całe obciążenie uwzględniając że pójdzie tam sporo kleju?? Średnio 4 kg kleju starcza na 1m kw., zatem 4x38 = 152 kg plus do tego klej na siatkę zbrojącą to na suficie będzie jakieś 200-300 kg! czy ten sufit z płyty gipsowej to wytrzyma??
odradzałbym najtańszy a reszta bez znaczenia najlepsze sa te do siatki i do montażu jednocześnie.Jeżeli chodzi o ten styropian grafitowy to na co zwracać uwagę robiąc go i jakiegi kleju najlepiej użyć??
Z pewnością sam nie będę tego robił tylko wynajme kogoś kto się na tym zna i ma jakieś doświadczenie w elewacjach.
a same płyty styropianowe przyklejac "na placki". czy Waszym zdaniem to bedzie stabilne??
Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości