problem z dachem i oknem dachowym

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
honker
Początkujący
Początkujący
problem z dachem i oknem dachowym

autor: honker » 14 lip 2013, 17:34

witam forumowiczów mam kilka pytań odnośnie postawienia nowego dachu.
Czy przy stawianiu dachu takie rzeczy jak wróblownica przy rynnie, zabezpieczenie gąsiora są standardem czy zabytkiem, czy przy ich braku można/należy mieć pretensje i domagać się zrobienia tego przez wykonawcę.
Załączam link do kilku zdjęć dachu i osadzonych okien dachowych i proszę o sugestię wskazówki co jest nie tak jak by mogło być.
http://speedy.sh/6VpKn/Nowy-folder.rar

honker
Początkujący
Początkujący
Re: problem z dachem i oknem dachowym

autor: honker » 14 lip 2013, 18:54

Zapomniałem o jednym, co jest nie tak z dachem że zimą jeszcze tego roku przy opadach śniegu i wietrze, śnieg wdzierał się na poddasze. Zaobserwowałem to ponieważ nie jest jeszcze położony regips, tylko na razie jest folia. W przestrzeni między watą a membraną pod oknem i nad oknem pojawiały się spore ilości drobnego śniegu na wacie. Którędy może go nawiewać? Czy może wszędzie go nawiewa a tylko przy oknie jest to widoczne?

rzorrz
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontaktowanie:

autor: rzorrz » 15 lip 2013, 8:07

Wstaw zdjęcia tak aby ich nie trzeba było ściągać.

Śnieg może nawiewać poprzez źle zamontowane okno, nieszczelną podbitkę ale jak pisałem wstaw zdjęcia to może będzie można powiedzieć coś więcej

laik2304
Superużytkownik
Superużytkownik

autor: laik2304 » 15 lip 2013, 9:08

O tzw wróblówkach i innych czarach powinien Cie poinformować wykonawca. Ewentualnie mógłbyś z czegoś zrezygnować lub zamienić. Okno źle zamontowane, nie dziwie się że jest śnieg - nie rób płyt GK.

Pozdrawiam
Dawid2304

oleyu
Zaawansowany
Zaawansowany

autor: oleyu » 16 lip 2013, 7:42

Skoro wdziera się na poddasze śnieg, to robota jest źle zrobiona. Skoro jest na podaszu, to i pewnie wełna zamokła. A mokra wełna nie spełnia swojej funkcji, tzn. jest do wyrzucenia. Niech firma poprawi cały dach, albo wołaj rzeczoznawcę i do sądu.

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”