Re: deska czy panele laminowane?
autor: Majstersztyk » 28 wrz 2012, 13:35
Podstawowe pytanie jakie musisz Sobie zadać, to: Czy chcę podłogę naturalną, ciepłą w dotyku i odnawialną, czy też nie ma to dla Ciebie żadnego znaczenia? Jesli chcesz postawić na jakośc i szlachetność produktu, to zdecydowanie deska warstwowa. Może i nie będzie tak twarda jak panel..... ale moim zdaniem to samo to słowo......PANEL. Oczywiście nie mozna tego panela tak całkiem dyskryminowac - jest tanszy, montaż szybki, a dostępnośc duża. Pamietajmy jednak, że również panel nie jest niezniszczalny, również pracuje(tak, tak przy ekstremalnych skokach wilgotnosci i temperatury panel laminowany bywa równie podatny na skurcz co deska warstwowa). Musisz zastanowic się, co bedzie za kilka-kilkanascie lat? panel zniszczony oznacza panel na smietniku. Drewno można cyklinowac, nawet przy desce wastwowej Z własnego doświadczenia wiem, że WIELKĄ PRZEWAGĄ deski warstwowej jest mozliwośc przyklejenia. Koszt owszem nieco większy, ale efekt nie porownywalny. Zadnego przenoszenia hałasu.
Jak dla mnie wystarczy test "gołej stopy", w zimny mroźny poranek stajesz gołą stopą na drewno....i czujesz, że to materiał naturalny. Przy laminacie.....że to tylko sprasowana tektura z polakierowanym nadrukiem z okreslonym wzorem. Ja zdecydowalem sie na panel...wcale nie taki najtanszy...i ciułam kasę na wymianę. W tym samym czasie moja Matula położyła deskę warstwową......no bez żartów, nie ma konkurencji. To troche tak jak porównywać Mercedesa i Fiata(nie obrazając włascicieli fiatów - sam tez kiedys mialem). No... troche sie rozpisalem, wiec chyba wystarczy. Jesli chcesz chętnie doradzę co wybrac a czego unikac, ale na prywatnej wiadomosci..nie chce nikogo reklamowac. Pozdrawiam
Nie jest trudno coś zaprojektować,
sztuką jest zrobić to tak......
..........żeby być z tego dumnym:)