Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Mario430 pisze:No i widzę, że powoli aczkolwiek małymi kroczkami zbliżamy się do sedna tematu . Napisał Pan, że woda w zbiorniku utrzymywana jest w stałej temperaturze. I tutaj jak dla mnie jest sedno tematu. A w jaki to niby sposób ta woda jest utrzymywana w stałej temperaturze, jeśli załóżmy przez 2 dni (teoretycznie) nie odkręcamy kurka z ciepłą wodą? Przecież nadrzędną zasadą działania tego typu pieca jest podgrzewanie wody tylko i wyłącznie wtedy kiedy okręcamy kurek i inicjujemy pracę kotła. Bo to co Pan napisał o tym podgrzewaniu i utrzymywaniu wody w stałej temperaturze pasuje mi jak jak ulał do pieca 1-fukcyjnego ze zbiornikiem na ciepłą wodę. Więc albo ja tutaj czegoś nie rozumiem i mylę, albo ... Co do umieszczania blisko poboru ciepłej wody małych podgrzewaczy przepływowych lub małych zbiorników to się zgadzam z Panem. Jest to chyba mimo wszystko najbardziej optymalne rozwiązanie, szczególnie w kuchni jeśli ta jest odległa od zbiornika z ciepłą wodą, a mamy w niej zmywarkę, to wtedy korzystanie z ciepłej wody naprawdę jest niewielkie, więc moim zdaniem szkoda kasy na cyrkulacje, czy inne pomysły
Mario430 pisze:Witam serdecznie!
A ja przyłączę się do tematu i zapytam odnośnie pieca 2-funkcyjnego z zasobnikiem warstwowym. Czy podczas braku poboru ciepłej wody jest ona w jakiś sposób magazynowana i utrzymywana w odpowiedniej temperaturze w tym zbiorniku (a tak na marginesie ma on jakąś izolację, coś ala termos?), czy jest on też pusty, czy może jest w nim zimna woda. Jak to w zasadzie wygląda? Będę wdzięczny za info.
Pozdrawiam
MK
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości