połączenie kabli we włączniku światła

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

anzii2
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 20 mar 2010, 18:14
Lokalizacja: świętokrzyskie
połączenie kabli we włączniku światła

autor: anzii2 » 11 lut 2011, 22:39

Witam .mam pytanie czy jerzeli we włączniku światła do kinkietu na zewnątrz domu połączone są wszystkie 3 kable( niebieski brązowy i żółto zielony) to jest to dobrze zrobione? bo myśle że ten (żółty)
powinien być ob uzienmienia,(porażeniówka?) tak? i nie wiem czy coś elektryk nie pomieszał przypadkiem??
prosił bym o podpowiedź...

Awatar użytkownika
Executive
Aktywny
Aktywny
Posty: 180
Rejestracja: 28 sty 2011, 21:26
Lokalizacja: Sochaczew
Re: połączenie kabli we włączniku światła

autor: Executive » 11 lut 2011, 22:44

Powinien być. Ale jak jest podwójny wyłącznik to mógł wykorzystać ten przewód (wykorzystując 3-żyłowy zamiast 4-ro żyłowy)...

Gdybanie, proszę o więcej faktów. A w ogóle skąd geneza dociekliwości? Coś nie działa czy działa za dobrze? :)

EDIT:
A po co tam zaglądasz? Sprawdzasz czy miedzi nie ukradli czy jak? Brak mi słów...
Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny...
Usługi remontowo-wykończeniowe

Awatar użytkownika
UNICOM
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 528
Rejestracja: 01 paź 2009, 6:18
Lokalizacja: RNI NISKO
Re: połączenie kabli we włączniku światła

autor: UNICOM » 11 lut 2011, 23:06

anzii2 pisze:Witam .mam pytanie czy jerzeli we włączniku światła do kinkietu na zewnątrz domu połączone są wszystkie 3 kable( niebieski brązowy i żółto zielony) to jest to dobrze zrobione? bo myśle że ten (żółty)
powinien być ob uzienmienia,(porażeniówka?) tak? i nie wiem czy coś elektryk nie pomieszał przypadkiem??
prosił bym o podpowiedź...


Taki mial kabel to taki dal, i ten kabel z wylacznika idzie do puszki tam jest laczony z kablem do kinkietu i z kablem od fazy.


Typowa fachmanska robota. Jak swieci to jest dobrze. Jak kase wziol to wiecej nie wroci.
UNIKOM WSZELKIEJ PRACY!!!!

elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2328
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: połączenie kabli we włączniku światła

autor: elpapiotr » 11 lut 2011, 23:17

Witam.

Panowie, nie wiecie, jak jest wykonana instalacja, jak poprowadzone przewody do podłączenia, jakiej klasy ochronnosci jest zewnętrzny kinkiet, to i jednoznacznej odpowiedzi udzielić nie można, niestety.

Gdybanie potwierdzone, Kolego Executive

Awatar użytkownika
UNICOM
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 528
Rejestracja: 01 paź 2009, 6:18
Lokalizacja: RNI NISKO
Re: połączenie kabli we włączniku światła

autor: UNICOM » 11 lut 2011, 23:34

Panie Piotrze badzmy powazni.

Jaka instalacja, jaka klasa, jaki kinkiet??? Brakuje w tym wszystkim tylko zdjecia z tej puszki z wylacznika.


Wtedy byla by odpowiedz jednoznaczna, Takie instalacje robia FACHMANY albo jak sie szuka TANICH ELEKTRYKOW to tak jest


Nikt by nie wnikal co za instalacja, jaki kinkiet.

A jak juz klijent tam pazory pchal to znaczy ze cos jest chyba nie tak z tymi SZTUKATERAMI co robili tego kinkieta i wylacznik albo cala instalacje.
UNIKOM WSZELKIEJ PRACY!!!!

elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2328
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: połączenie kabli we włączniku światła

autor: elpapiotr » 11 lut 2011, 23:48

Witam Kolegów.

Tak czytam ten temat, i próbuję zrozumieć problem przedstawiony w pierwszym poście.
Jakoś mi nie wychodzi zrozumienie zagadnienia (może późna pora ?).

Faktem jest, że anzii2 sprawdzał podłączenia, ... tylko ... w jakim celu ?
Jak nam nie wyjaśni, to i my nie wyjaśnimy, niestety.

anzii2
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 20 mar 2010, 18:14
Lokalizacja: świętokrzyskie
Re: połączenie kabli we włączniku światła

autor: anzii2 » 12 lut 2011, 23:22

No witam .Ponownie powiem tak stan domu jest surowy tylko w gładzi!. puszki elektryk kazał mi zatynkować(nie wiem czemu) bo mówił że tam już nie będzie potrzeby zaglądać. przełączników nie ma jeszcze tylko skręcił mi na (ostro) kable żeby mi kinkiety się załanczały jak ktoś przechodzi ,bo są z czujnikiem ruchu. a chodzi mi o to czy nie powinny być złączone tylko 2 kable a ten trzeci ( żółty ) jak się do nich przystawi to powinno mi chyba różnicówkę wybić??? ale to są tylko takie moje domysły? bo przecierż jak się zrobi jakieś przebicie w kinkiecie czy coś takiego to cyba nie wybije mi wtym momęcie jak mam wszystkie do kupy złączone??
no chyba że w puszce coś pozamieniał i jest ok. świecić to świeci jak narazie.w poniedziałek dodam fotke i może pokuszę się na odkucie puszki i też z fotobrafuje i wrzuce na posta.

damian_k
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 98
Rejestracja: 16 sty 2010, 22:48
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Kontaktowanie:
Re: połączenie kabli we włączniku światła

autor: damian_k » 13 lut 2011, 9:07

Jeśli masz instalację wykonaną w technice puszek łączeniowych u góry to w grę wchodzi:
A) Przewód zielono-żółty został wykorzystany do zasilania drugiego kinkietu (jeśli się zapalają osobno).
B) Przewód żółto-zielony nie został wykorzystany. Monter użył kabla 3-żyłowego, bo taki miał pod ręką.
Na 99% nie będzie to przewód PE. Możesz to sprawdzić np. sprawdzając woltomierzem czy występuje napięcie pomiędzy brązowym a żółtozielonym albo zwierając sprawdzić czy wybije różnicówka.

Na Twoim przykładzie doskonale widać, że lepszym rozwiązaniem jest łączenie w puszkach za osprzętem. Dostęp jest zawsze, bez potrzeby odkuwania zagipsowanej puszki.

buraczane_pole
Aktywny
Aktywny
Posty: 260
Rejestracja: 19 cze 2008, 22:43
Re: połączenie kabli we włączniku światła

autor: buraczane_pole » 13 lut 2011, 13:45

a nie prościej zapytać elektryka który wykonał instalację??

patryk-84a
Początkujący
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 06 lut 2011, 20:16
Re: połączenie kabli we włączniku światła

autor: patryk-84a » 13 lut 2011, 17:09

Na dworze masz dwa kinkiety czy tylko jeden? W puszce przełącznika nie potrzebny jest przewód ochronny bo niby po co, jak i tak nie ma go gdzie podłączyć. Żółty pewnie nie jest podłączony w ogóle w puszcze pod sufitem. A jeśli masz dwa kinkiety to może być tak podłączone, że z niebieskiego idzie faza na jeden kinkiet a z żółtego na drugi i muszą być połączone wszystkie aby świeciły dwa kinkiety. Pewnie ktoś zaraz powie że nie wykorzystuje się żółtego do fazy, ja odpowiem że niebieskiego też nie. Więc do pojedynczego włącznika kłaść 4-ro żyłowy przewód, a do podwójnego 5-cio żyłowy?

elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2328
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: połączenie kabli we włączniku światła

autor: elpapiotr » 13 lut 2011, 20:00

Witam.
patryk-84a pisze:Pewnie ktoś zaraz powie że nie wykorzystuje się żółtego do fazy, ja odpowiem że niebieskiego też nie. Więc do pojedynczego włącznika kłaść 4-ro żyłowy przewód, a do podwójnego 5-cio żyłowy?
Nie, Kolego, do łącznika kłaść przewód o 2 żyłach, o odpowiednich kolorach oraz do łącznika podwójnego (swiecznikowy) kłaść przewód o 3 żyłach o odpowiednich kolorach.
Nie wchodzą w grę kolory : niebieski i zielono-żółty.
Na potwierdzenie - PN-HD 308 S2:2007 Identyfikacja żył w kablach i przewodach oraz w przewodach sznurowych.
Data publikacji : 30 lipca 2007 r.
Data zatwierdzenia : 4 lipca 2007 r.
Status - aktualna

Proszę poczytać
p.3 Identyfikacja żył
p.3.1 Wielożyłowe kable i przewody oraz przewody sznurowe

akwarium
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 13 sty 2011, 21:52
Lokalizacja: polska
Re: połączenie kabli we włączniku światła

autor: akwarium » 19 lut 2011, 2:34

Pan Piotr ma rację. Można kupić przewody o różnych kolorach żył, ale instalatorzy kładą t/z laskę na ten temat. Po za tym jest problem z zakupem takiego przewodu. Sam często tak robię ponieważ hurtownie nie są przygotowane do dystrybucji przewodu czarny/brązowy/brązowy i na taki przewód trzeba składać osobne zamówienie. Acz kolwiek każdy profesjonalista powinien zaopatrzeć sie w takowy. Poza tym jestem przeciwny stosowania dodatkowych puszek łączeniowych w instalacjach mieszkaniowych. Do konserwacji takiej instalacji trzeba używać drabiny, poza tym rwac tapetę i kuć tynki jeśli jest problem, a komu są potrzebne dodatowe koszty. Klientom jest ciężko to wytłumaczyć, ale jak to się mówi klient nasz pan jak płaci w terminie to robi się tak jak klient sobie tego życzy bo tak ma w projekcie.

Awatar użytkownika
jactra
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:38
Lokalizacja: Wroclaw
Kontaktowanie:
Re: połączenie kabli we włączniku światła

autor: jactra » 19 lut 2011, 7:48

Witam,

Kolega Alpapiotr ma racje, dobrze by było przestrzegac kolorow zyl, ale jak to w zyciu, jak slusznie zauwazyl Kolega Akwarium nie jest już tak wesolo.

Bedac na roznych budowach w celu rozwiazania problemow, często doswiadczylem takich sytuacji.

W takich przypadkach zaczalem:
tasmowac oba konce zyl po 15 cm tasma izolacyjna odpowiedniego koloru
jeżeli jest to zyla rezerwowa pisze dodatkowo R
jeżeli zyla może kiedys sluzyc jako przewod ochronny wpinam na tablicy do zacisku PE
na rozdzieleni staram się jednoznacznie opisywac poszczegolne zyly i obwody

ps.
wiem, ze nie jest to odpowiedz dla Kolegi Anzii2, ale stosowanie tego alternatywnego rozwiazania ulatwilo by życie nie tylko elektrykom.

Z powazaniem
jactra

elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2328
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: połączenie kabli we włączniku światła

autor: elpapiotr » 19 lut 2011, 10:33

Witam.

Kolego Aktra, to jest tylko półśrodek, nic wiecej.


Wróć do „Instalacje elektryczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości

Gotowe projekty domów