JAKI STYROPIAN NA FUNDAMENT

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

cezar_mj
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 26 paź 2006, 6:39
Lokalizacja: Poznan
JAKI STYROPIAN NA FUNDAMENT

autor: cezar_mj » 26 paź 2006, 8:21

Witam

Włąśnie izoluję fundamenty mam je zagruntowane preparatem na bazie rozpuszczalników o nazwie SIPLAST PRIMER na to ma przyjśc warstwa DYSTERBITU do której bezpośrednio (na jeszcze wilgotny DYSPERBIT) będę przyklejał styropian (10cm).
Na styropian przyjdzie folia budowlana i na tym koniec.
W środku jest tylko SIPLAST PRIMER a na niego DYSTERBIT.

Pierwsze pytanie to czymacie jakieś uwagi do takiej formy izolacji a drugie czy styropian który użyje mysi byc styropianem twardym o jakiś specjalnych właściwościach czy może to byś zwykły styropian jaki kładzie się na ściany.

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam
Marcin

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 19488
Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

autor: Tomasz_Brzeczkowski » 26 paź 2006, 8:56

A w jakim celu?? Styropian to izolacja termiczna, a w domu niepodpiwniczonym, styropian na zewnątrz, sugerowałby, że zamierzasz nie wpuszczać zimna. Z tym, że zimno w fizyne nie występuje, jest tylko energia, więc by ten styropian pełnił rolę izolatora termicznego, musiałbyś za własne pieniądze, rozgrzać fundament. A ponieważ odprowadzać będzie on ciepło również pod siebie i pod dom, aż do zrównoważenia temperatur z pokojową, to nie zazdroszczę rachunków, no i... wilgoci!!!

Krzysztofik
Początkujący
Początkujący
Posty: 26
Rejestracja: 22 lip 2005, 21:18

autor: Krzysztofik » 27 paź 2006, 22:01

To jak to jest??
Jak założe czapke, to nie wypuszczam ciepła, czy nie wpuszczam zimna?
Martwie się, bo bede myślał jak pan B. ,a chciałbym tego uniknąć.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 19488
Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

autor: Tomasz_Brzeczkowski » 28 paź 2006, 8:43

Nie ma pojęcia ciepła w fizyce. A izolacja częściowa jest nieskuteczna. Wyobraźmy sobie jedyny znany model izolacji , termos, a teraz wierualnie odrzućmy z pionowego przekroju naszego domu wszystkie mury, konstrukcje, czyli wszystko poza wełną i styropianem. Jeżeli to zobaczymy z boku będzie wiadomu dlaczego domy w Norwegii zużywają 40 kWh/m2 rocznie a nasze "nowe" 200 czy 300.
Przykłady: "(zobacz przekroje) na www.nie-co.pl

Krzysztofik
Początkujący
Początkujący
Posty: 26
Rejestracja: 22 lip 2005, 21:18

autor: Krzysztofik » 29 paź 2006, 12:02

Ja izolowałem w następujący sposób:
Na bloczki betonowe, dwa razy dysperbit.
Na dysperbit styropian 10 cm FS 20, na to siatka z klejem i na to dwa razy dysperbit.
Takie miałem zalecenia inspektora nadzoru.

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1139
Rejestracja: 28 kwie 2006, 0:03
Lokalizacja: Lublin

autor: fruzin » 30 paź 2006, 7:36

a nie taniej wyszłoby 8 cm XPS bez (siatki + 2x dysperbit + cała robocizna) ??
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji

Krzysztofik
Początkujący
Początkujący
Posty: 26
Rejestracja: 22 lip 2005, 21:18

autor: Krzysztofik » 30 paź 2006, 20:58

nie taniej. Robocizna była moja, poza tym 15cm styropianu ponad bloczkami stanowi zbrojenie pod wieniec.

cezar_mj
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 26 paź 2006, 6:39
Lokalizacja: Poznan

autor: cezar_mj » 31 paź 2006, 12:36

witam

Chciałbym ponowic moje pytanie na temat rodzaju styropiany na fundament

Dzięki
Marcin

Krzysztofik
Początkujący
Początkujący
Posty: 26
Rejestracja: 22 lip 2005, 21:18

autor: Krzysztofik » 31 paź 2006, 15:29

Na ściane stosuje się styropian miękki FS 15, na ocieplenie fundamentu minimum FS 20
(droższy o około 30 PLN na metrze sześciennym), stosowany też na podłoge.Najtwardszym jest XPS, ale cholernie drogi. FS 20 w zupełności wystarczy.
Pozdrawiam.

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1139
Rejestracja: 28 kwie 2006, 0:03
Lokalizacja: Lublin

autor: fruzin » 31 paź 2006, 18:16

wszystko fajnie tylko że FS20 w ziemi po 3 latach będzie miał ok. 20% wody w sobie.
Dlatego sugeruję stosowanie XPS w tym miejscu - nie ze względu na twardość tylko na całkowitą odporność na wodę (nasiąkliwość rzędu 1%).
Pozdrawiam
folia kubełkowa... czemu nie

robota będzie za parę lat...

i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 19488
Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

autor: Tomasz_Brzeczkowski » 02 lis 2006, 16:10

1)Dlaczego po trzech latach? Wg producenta chłonność wody 1.8% na 24h.
2)dlaczego izolować termicznie coś co nie chcemy grzać, mało tego, coś co nie jesteśmy w stanie nagrzać?!!

Kero
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 26 gru 2006, 18:46
Lokalizacja: Bydgoszcz

autor: Kero » 27 gru 2006, 9:26

T. Brzęczkowski pisze:1)Dlaczego po trzech latach? Wg producenta chłonność wody 1.8% na 24h.
2)dlaczego izolować termicznie coś co nie chcemy grzać, mało tego, coś co nie jesteśmy w stanie nagrzać?!!


Jestem tutaj nowym użytkownikiem. Przeczytałem trchę na temat izolacji fundamentów i dużo więcej na innych forach.
Pan Brzęczkowski lansuje jakieś sformułowania na temat zimna i cipła, które wedle jego wiedzy w fizyce nie wystepują. Proszę mi wyjaśnić co właściwie występuje i co my próbujemy zatrzymać lub nie wpuścić?

Co do izolowania fundamentów (to przede mną jeszcze) to ja odpowiadam, ze izolujemy po to by grunt marznacy zimą (wedle Pana nie ma zimna) nie marznie jedynie pionowo w głąb ale róznież ujemne temperatury "idą" po gruncie poziomo i wnikać będą pod budynek. Ja będę miał budynek niepodpiwniczony i proszę mnie przekonać, że przemarznmięty grunt pod budynkiem nie ma wpływu na obniżenie temparatury wewnątrz budynku pomimo izolowania podłogi.
Nie ma idealnej izolacji dlatego ja zaizoluję tak podłogi jak i fundamenty.
Budować, budować, budować!

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 19488
Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

autor: Tomasz_Brzeczkowski » 27 gru 2006, 10:52

Dokładnie Szanowny Panie nie ma pojęcia zimna w fizyce, jest tylko energia! A izolacja skuteczna to modelowo (by łatwiej zrozumieć) ,termos, czy lodówka. Niedomknięcie czy brak jednej "ściany" (nie ma znaczenia której) czyni ww ustoistwo nieskutecznym.

Kero
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 26 gru 2006, 18:46
Lokalizacja: Bydgoszcz

autor: Kero » 27 gru 2006, 11:20

T. Brzęczkowski pisze:Dokładnie Szanowny Panie nie ma pojęcia zimna w fizyce, jest tylko energia! A izolacja skuteczna to modelowo (by łatwiej zrozumieć) ,termos, czy lodówka. Niedomknięcie czy brak jednej "ściany" (nie ma znaczenia której) czyni ww ustoistwo nieskutecznym.


Tu zgoda choć nie tak całkiem do końca.
Tak termos jak i lodówka posiadają ściany trójwarstwowe. Proszę tylko mi nie mówić, że lodówka trzecią to ma tylko ze względów estetycznych i higiecznycznych - MA i tyle trójwarstwowe. Przy czym jeszcze izolacje w obu prezypadkach są środkową przegrodą.
Ja dociekam dlaczego izolować (dokładać drugą przegrodę) od środka a nie od zewnątrz.
Budować, budować, budować!

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 19488
Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

autor: Tomasz_Brzeczkowski » 27 gru 2006, 14:53

www.isover.se/sw6406.asp
http://www.xella.de/downloads/deu/brosc ... tten_D.pdf
http://www.xella.de/downloads/deu/brosc ... g_Info.pdf
http://www.xella.de/downloads/deu/brosc ... or_IVA.pdf
http://www.xella.pl/html/pol/pl/fermace ... cznosc.php
Dlaczego od środka.
1) by uniknąć mostka termicznego przez fundament do gruntu
2) by uniknąć zawilgocenia przegrody, chodzi o hydroizolację od środka (jak w dachu)
3) by umożliwić sterowanie ogrzewaniem strefowe i czasowe. Od czasu, gdy wprowadzono automatykę do ogrzewania, ściana przestała pełnić rolę stabilizująco - akumulacyjną, a grzana stojąc na fundamencie jest wyłącznie odbiornikiem. Umieszczanie termoizolacji za czymś co jest notorycznym odbiornikiem nie świadczy dobrze o wykonacy! To tak jakby gotować beczkę wody gdy się chce napić filiżankę herbaty.


Wróć do „Fundamenty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów