dachówka krańcowa czy okucie blaszane
Moderator: Redakcja e-dach.pl
dachówka krańcowa czy okucie blaszane
Witam pięknie! Proszę o następującą poradę. Zależy nam na dość ekonomicznym wykonaniu dachu. Poradzono nam by dachówkę krańcową Roben zastąpić okuciem blaszanym. Wychodzi taniej. Ale czy rzeczywiście taniej czy warto oszczędzać? Co o tym sądzicie?
agamroz
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Wykonanie szczytów obróbka blacharska jest jak najbardziej poprawne. Mnie bardziej podoba się takie wykonanie, w którym obróbka przestaje nad dachówkę. Pozdrawiam.
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
MarcinKozuch
- Zainteresowany

CZy aby zrobić okucie blaszane trzeba sie nastawić na jakiś sczególny rodzaj dachówki?
Ja osobiście chiałbym miec całą krokiew zakryta zeby nie malowac i nie musieć tego specjalnie pilnowac. Dodatkowo to takie okucie bedzie zrobione z arkuszą blachy wiec bedzie napeno tańsze.
Dodatkowo czy jest potrzeba zastosowania specjalnej papy samozgrzewalną - nie wiem jak to nazwać- taka masa z folią jak sie ja odlepi to sie zwulkanizuje i dodatkowo zaszczelni. Bo rozumiem ze to pierwsze okucie musi zachodzić na dachówkę.
Pozdr
Ja osobiście chiałbym miec całą krokiew zakryta zeby nie malowac i nie musieć tego specjalnie pilnowac. Dodatkowo to takie okucie bedzie zrobione z arkuszą blachy wiec bedzie napeno tańsze.
Dodatkowo czy jest potrzeba zastosowania specjalnej papy samozgrzewalną - nie wiem jak to nazwać- taka masa z folią jak sie ja odlepi to sie zwulkanizuje i dodatkowo zaszczelni. Bo rozumiem ze to pierwsze okucie musi zachodzić na dachówkę.
Pozdr
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
MarcinKozuch
- Zainteresowany

-
Rudolf Bras jr.
- Superużytkownik

-
MarcinKozuch
- Zainteresowany

Re: dachówka krańcowa czy okucie blaszane
I docelowo mam zrobione tak:

I jestem zadowolony. Dwa paski blachy równiutko przykręcone przykrywają całą krokiew.
I jestem zadowolony. Dwa paski blachy równiutko przykręcone przykrywają całą krokiew.