Czy grzejnik łazienkowy 400 W wystrczy?

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
kindlar
Początkujący
Początkujący

Czy grzejnik łazienkowy 400 W wystrczy?

Post autor: kindlar »

Mam spór ze Spółdzielnią Mieszkaniową w bloku (stare budownictwo). Spółdzielnia nakazuje mi montaż grzejnika łazienkowego o mocy równej 400 W przy parametrach 90/70/20 °C (zgodnie z jakimś starym projektem a łazienka ma mieć 24+ według przepisów w całym okresie grzewczym), twierdząc, że mój obecny grzejnik "rozregulowuje pion" (co ciekawe, na zaworze jest zrobiona kryza/nastawa wstępna). Proszę o techniczną weryfikację dwóch rzeczy:
1. Kwestia wentylacji i strat ciepła:W łazience mam przepływowy ogrzewacz wody (Junkers) z otwartą komorą spalania. Zgodnie z przepisami w drzwiach łazienkowych mam prześwit/kratkę min. 220 cm² i zapewniony ciągły napływ powietrza kompensacyjnego. Czy przy takiej wymianie powietrza, moc 400 W fizycznie wystarczy, żeby utrzymać normatywne +24°C w okresach przejściowych gdy temperatura zasilania jest niska?
2. Parametry 90/70 °C w dzisiejszych realiach: Spółdzielnia twardo wpisała wymóg dobierania mocy dla 90/70/20. Zastanawiam się, czy dzisiejsze węzły cieplne (wymiennikowe) w ogóle puszczają na bloki 90°C przy mrozach? Jeśli z węzła pójdzie np. 70/50 albo 75/65, to ten grzejnik "projektowo 400 W" odda znacznie mniej ciepła. Dodatkowo grzejnik pracując w pomieszczeniu 24°C ma mniejszą sprawność niż w pomieszczeniu 20°C. Będę wdzięczny za argumenty z fizyki budowli i praktyki instalatorskiej, które pomogą mi odbić piłeczkę, lub za sprowadzenie mnie na ziemię, jeśli to spółdzielnia ma rację.
Łazienka jest bez okna, jej kubatura to 8m3.
Nadmieniam, że przy aktualnym grzejniku w okresach przejściowych dogrzewam łazienkę dodatkowym źródłem ciepła, choć ustawa nakazuje zarządcy budynku utrzymywanie w pomieszczeniach łazienek 24+ w całym okresie grzewczym a nie tylko przy temp. zewn -20C.
Poprosiłem zarządcę o krzywą grzewczą sterownika pogodowego z węzła cieplnego po stronie wtórnej aby zobaczyć ile ciepła planują przekazać w określonej temp. zewnętrznej. Czy te 90/70 prawdziwe i jak jest w temp. +10°C zewnętrznej zanim ogrzewanie nie grzeje pełną mocą .

Informacje z AI już pozbierałem, teraz proszę o info praktyków.
P.S.
Dane z normy:
Strumień powietrza wywiewanego z łazienki,50 m3/h (metrów sześciennych na godzinę),PN-83/B-03430/Az3:2000
Dodatkowe powietrze do spalania gazu (dla piecyka z otwartą komorą),"ok. 20−25 m3/h (poza bazowym wywiewem, podczas pracy urządzenia)",PN-83/B-03430 oraz wymogi producenta podgrzewacza
Przekrój otworu nawiewnego w drzwiach,"min. 220 cm2 (0,022 m2) netto",§ 172 Warunków Technicznych
Przekrój netto kratki wywiewnej,"min. 160 cm2 (0,016 m2)",§ 140 Warunków Technicznych
Minimalna kubatura łazienki z piecykiem,min. 8 m3,§ 172 Warunków Technicznych

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”