Witam, chciał bym zapytać czym najlepiej wyrównać podłogę. Montuję odpływ liniowy i został mi otwór 35x90 cm, na chudziaku jest gruba folia jako izolacja przeciwwilgociowa i na tą folię myślałem nad piaskiem kwarcowym albo perlitem i na to styropian, piasku albo perlitu było gdzieś 1-2cm. Zamówiłem sobie perlit ekspandowany ep180 0,25mm 20 litrow ale jak otwarłem opakowanie to perlit jest dość kruchy i w sumie nie wiem co będzie lepsze.
Z góry dziękuję za pomoc
Wyrównanie podłogi pod styropian
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Wyrównanie podłogi pod styropian
Przy tak małej powierzchni i pod odpływ liniowy raczej odpuściłbym perlit luzem. On jest fajny jako dodatek izolacyjny albo do lekkich zasypek, ale przy punktowych obciążeniach i późniejszej pracy podłogi może się ugniatać bardziej niż się wydaje.
Piasek kwarcowy będzie stabilniejszy, tylko trzeba go dobrze wyrównać i zagęścić. Przy 1–2 cm najważniejsze jest tak naprawdę uzyskanie stabilnego podparcia pod styropian i późniejszą wylewkę, żeby nic nie "usiadło" przy odpływie.
Ja bym to zrobił bardziej w kierunku:
a) folia,
b) cienka warstwa wyrównawcza z suchego piasku albo drobnej podsypki,
c) styropian,
d) i dopiero dalej właściwe warstwy.
Jeśli masz możliwość, to nawet lepiej byłoby zastosować cienką warstwę zaprawy wyrównawczej niż sypki materiał. Odpływy liniowe są dość wrażliwe na późniejsze mikro-ruchy podłoża i szkoda później walczyć z pękającą fugą albo spadkiem.
Dobrze też zwrócić uwagę na wilgoć i późniejszą hydroizolację wokół odpływu.
Przy łazienkach i odpływach najwięcej problemów zwykle wychodzi nie z samego odpływu, tylko właśnie z przygotowania podłoża pod nim
Piasek kwarcowy będzie stabilniejszy, tylko trzeba go dobrze wyrównać i zagęścić. Przy 1–2 cm najważniejsze jest tak naprawdę uzyskanie stabilnego podparcia pod styropian i późniejszą wylewkę, żeby nic nie "usiadło" przy odpływie.
Ja bym to zrobił bardziej w kierunku:
a) folia,
b) cienka warstwa wyrównawcza z suchego piasku albo drobnej podsypki,
c) styropian,
d) i dopiero dalej właściwe warstwy.
Jeśli masz możliwość, to nawet lepiej byłoby zastosować cienką warstwę zaprawy wyrównawczej niż sypki materiał. Odpływy liniowe są dość wrażliwe na późniejsze mikro-ruchy podłoża i szkoda później walczyć z pękającą fugą albo spadkiem.
Dobrze też zwrócić uwagę na wilgoć i późniejszą hydroizolację wokół odpływu.
Przy łazienkach i odpływach najwięcej problemów zwykle wychodzi nie z samego odpływu, tylko właśnie z przygotowania podłoża pod nim