Nawiewniki do okien - prośba o poradę

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Pietrek9393
Początkujący
Początkujący

Nawiewniki do okien - prośba o poradę

Post autor: Pietrek9393 »

Cześć,
Mam problem z zimnem w mieszkaniu, które mieści się na ostatnim piętrze, w rogu bloku. Mimo gorących grzejników i wysokich rachunków za ogrzewanie w mieszkaniu cały czas panuje chłód. Zauważyłem, że jak okna są zamknięte to przez kratkę wentylacyjną w kuchni wtłacza się zimne powietrze. Jak okna się otwiera to kratka momentalnie przestaje wiać. Wyczytałem, że rozwiązaniem tego problemu może być brak nawiewników w oknach.
W związku z tym moje pytanie: ile nawiewników wystarczy? (mam 4 pokoje plus kuchnię plus łazienkę w środku mieszkania) Czy najtańsze z nawiewników (widziałem takie po 25 zł za sztukę) rozwiążą problem zimna? Nie zależy mi na dodatkowych bajerach typu dodatkowy filtr przeciwzanieczyszczeniowy w nawiewniku itp., tylko żeby w mieszkaniu było cieplej.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Nawiewniki do okien - prośba o poradę

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Winne sią piony usuwające ciepłe powietrze z domu. Trzeba wrócić do wentylacji dyfuzyjnej, lub założyć rekuperację. Rekuperację zakłada się we własnym zakresie i nie jest to trudne.
rekuperacja od 1989r

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”