Jakie krzewy owocowe posadzić na działce?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Jakie krzewy owocowe posadzić na działce?
Hej! Zakładam mały ogród na działce i chciałbym posadzić kilka krzewów owocowych, ale nie wiem, od czego zacząć. Jakie gatunki najlepiej się sprawdzają i nie są zbyt wymagające?
Re: Jakie krzewy owocowe posadzić na działce?
Na działce świetnie sprawdzają się porzeczki (czarna i czerwona), maliny i agrest – są dość łatwe w uprawie i nie wymagają specjalnych warunków. Ja mam też borówkę amerykańską, ale trzeba pamiętać, że lubi kwaśną glebę, więc warto dorzucić torfu. Aronia jest też fajną opcją, bo oprócz owoców dobrze wygląda, a jej owoce mają dużo witamin. Jeśli szukasz czegoś bardziej ozdobnego, to jagoda kamczacka jest ciekawa, a jej owoce dojrzewają wcześniej niż inne.
Sadzonek polecam poszukać na stronie tej szkólki podkarpackiesady.pl Na miejscu powinni Ci rownież doradzić co będzie dobrze rosło.
Sadzonek polecam poszukać na stronie tej szkólki podkarpackiesady.pl Na miejscu powinni Ci rownież doradzić co będzie dobrze rosło.
-
stachu1502
- Początkujący

- Kontakt:
Re: Jakie krzewy owocowe posadzić na działce?
Polecam 2-3 krzewy róży pomarszczonej. Z płatków kwiatów przyrządza się konfiturę ( np nadzienie do pączków) owoce są bardzo zdrowe, można je dodawać do herbaty i suszyć. Jest to roślina miododajna, bardzo łatwa w uprawie, jest dekoracyjna i szybko można ją rozmnożyć.