Czy jest obowiazek wpiecia wszystkich instalacji w nowy pion po wymianie?

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

maugo
Początkujący
Początkujący

Czy jest obowiazek wpiecia wszystkich instalacji w nowy pion po wymianie?

Post autor: maugo »

Witam,
jestem nowym użytkownikiem, przejrzałam wiele wątków ale nigdzie nie trafiłam na podobny problem. Może ktoś się spotkał z podobną sytuacją? Probuje sie dowiedzieć czy po wymianie w lokalu pionów z żeliwnych na PCV właściciel mieszkania ma obowiązek wpiąć wszystkie przyłącza do nowego pionu?

Pietro wyżej byl robiony generalny remont kilka lat temu. Wspólnota wymieniła w lazience pion na nowy do ktorego właściciel wpiął wszystkie instalacje wodne oprócz odpływu z brodzika. Ten wbrew logice został wpięty w stare rury żeliwne znajdujace sie u niego w podlodze w kuchnii i schodzące potem do pionu w łazience w moim mieszkaniu pietro niżej. Ogólnie część instalacji w którą się wpięli to pozostałość po starej pralni ktora kiedys tam byla ale kratka i rury nie byly zlikwidowane po zmianie funkcji na mieszkalną. Zakres remontu, przebieg instalacji po zmianach nie został zgłoszony do wspólnoty, dodatkowo kuchnia została przerobiona na pokój więc nie ma śladów po jakicholkwiek starych instalacjach. Co więcej w międzyczasie mieszkanie zostało sprzedane a nowy właściciel nie miał wiedzy jak są poprowadzone instalacje.

Problem pojawił się w momencie remontu mojego mieszkania. Przez wspolnote zostały wymienione piony oraz usunięte żeliwne rury w ktore jak sie okazalo ku zaskoczeniu wszystkich wpiety jest odpływ z brodzika sąsiada... wpięty na zasadzie rura 50 włożona luzem w 100 i obrobiona cementem ale to już szczegół.
Kto w takiej sytuacji ponosi koszty napraw i po czyjej stronie jest wina za zaistniałą sytuację? Czy sasiad powinien wpiac się teraz w pion znajdujący się w jego mieszkaniu czy może zażądać ode mnie żeby rury zostały u mnie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”