Dwa przepływowe ogrzewacze c.w.u

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

kaczy
Początkujący
Początkujący

Dwa przepływowe ogrzewacze c.w.u

Post autor: kaczy »

Witam wszystkich bardzo serdecznie.Mam pytanie w jaki sposób podłączyć dwa przepływowe ogrzewacze wody w otwartym centralnym z piecem na paliwo stałe.Ostatnio padł nam "baniak" o pojemności 100l. i tak sobie pomyślałem że gdybym zamontował dwa 140l i 100l to nie musiałbym przepalać latem na ciepłą wodę codzlennie tylko raz na kilka dni(lenistwo :oops: )Wcześniej brałem pod uwagę jeden duży stojący ale ze względu na cenę dałem sobie spokój .Teraz zastanawiam się jakje podłączyć a konkretnie chodzi mi o zasilanie zimną wodą i odbiór ciepłej wody czy podłączyć szeregowo czyli zimna wchodzi do pierwszego następnie ciepła z pierwszego wchodzi w "zimną" drugiego i dopiero z drugiego ciepła w układ czy podłączyć równolegle czyli zimną z podejścia rozdzielić na dwa ogrzewacze i wyjścia ciepłej osobno z każdego podgrzewacza spiąć poprzez trójnik w jedną i do odbiorników Bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi ze szczególnym uwzględnieniem wszelkich problemów mogących wystąpić przy takim rozwiązaniu

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: astim »

Ja bym podłączył równolegle. Jeśli podłączysz szeregowo, to woda na wyjściu pierwszego będzie miała taką temperaturę że podgrzewanie w drugim będzie bez sensu..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”