Przewiert pod drogą
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
AleksanderT
- Początkujący

Przewiert pod drogą
Pytanie ogólne, może dla pewnych osób śmieszne, ale wolę się upewnić. Czy w przypadku potrzeby skorzystania z usług tego rodzaju firmy to na tego rodzaju usługi potrzebuje za każdym razem zezwolenia na wykonanie przewiertu, czy na przykład jeżeli chodzi o drogi publiczne, to tak, a jak droga wewnętrzna z sąsiadem, to nie i tylko potrzebuję jego zgody, a do urzędu tylko info o położeniu kabli? Jak to faktycznie wygląda?
Re: Przewiert pod drogą
Myślę, że możesz skontaktować się z przedstawicielem firmy Hdsigma z Chorzowa. Zajmują się wykonywaniem przewiertów sterowanych i przecisków. Posiadają w tym zakresie dużą wiedzę oraz wieloletnie doświadczenie. Na pewno będą w stanie odpowiedzieć Ci na wszystkie pytania.
Re: Przewiert pod drogą
Cześć.
Jeśli jest to droga wewnętrzna (Twoja, nie oznaczona jako droga, np. biegnąca po Twoim polu lub będąca Twoją własnoscią - grunt pod nią jest twój - nie musisz niczego nigdzie zgłaszać - w kwestii przejścia pod nią).
W momencie gdy mówimy o jakiejkolwiek innej drodze, nawet gruntowej ale, która stanowi czyjąś własność, np. Gminy lub też została jej kiedyś przekazana - grunt został przekazany... MUSISZ UZYSKAĆ POZWOLENIE na wykonanie przejścia (przecisku) pod nią.
Niestety jest to dodatkowa dokumentacja i kasa... Ale w innym wypadku nikt Tobie niczego nie zarzuci w przyszłości.
Kiedyś miałem przypadek, że rolnik nawadniał pole i wężem elastycznym przechodził na drugą stronę drogi za pomocą istniejącego przepustu. W takiej sytuacji pomimo tego, że przepust jest np. suchy to i tak powinieneś uzyskać stosowne pozwolenie bo teoretycznie po pierwsze zmniejszasz jego średnicę, po drugie jak coś walnie to może podmyć czy rozmyć drogę etc.
Mam nadzieję, że cokolwiek rozjaśniłem.
Jeśli jest to droga wewnętrzna (Twoja, nie oznaczona jako droga, np. biegnąca po Twoim polu lub będąca Twoją własnoscią - grunt pod nią jest twój - nie musisz niczego nigdzie zgłaszać - w kwestii przejścia pod nią).
W momencie gdy mówimy o jakiejkolwiek innej drodze, nawet gruntowej ale, która stanowi czyjąś własność, np. Gminy lub też została jej kiedyś przekazana - grunt został przekazany... MUSISZ UZYSKAĆ POZWOLENIE na wykonanie przejścia (przecisku) pod nią.
Niestety jest to dodatkowa dokumentacja i kasa... Ale w innym wypadku nikt Tobie niczego nie zarzuci w przyszłości.
Kiedyś miałem przypadek, że rolnik nawadniał pole i wężem elastycznym przechodził na drugą stronę drogi za pomocą istniejącego przepustu. W takiej sytuacji pomimo tego, że przepust jest np. suchy to i tak powinieneś uzyskać stosowne pozwolenie bo teoretycznie po pierwsze zmniejszasz jego średnicę, po drugie jak coś walnie to może podmyć czy rozmyć drogę etc.
Mam nadzieję, że cokolwiek rozjaśniłem.
geo-technika.pl