zatkany kanal wentylacyjny

Komin jest nieodłączną częścią systemu ogrzewania i wentylacji - odprowadza spaliny i dym wytwarzany przez domowy sprzęt. O tym jaki wybrać komin zależy od sposobu ogrzewania domu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się wszystkiego o systemach kominowych koniecznie wejdź do tego działu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

tom-ghost
Początkujący
Początkujący

zatkany kanal wentylacyjny

Post autor: tom-ghost »

Witam,

Trzy m-c temu odebralem mieszkanie i obecnie jestem juz na koncowym etapie wykonczenia, ale na sam koniec natrafilem na problem z wentylacja przy podlaczaniu okapu kuchennego. Jak sie okazalo mam zatkany kanal wentylacyjny dedykowany pod okap zlepkiem betonu, pianki, styropianu itp. caly zator zlokalizowalem ok 60 cm wglab sciany i ok 10cm w gore w kuchni. W bloku z tego co wiem jest indywidualna wentylacja grawitacyjna. Sprawe zglosilem juz deweloperowi, i czekam na dalsze kroki, ale nie ukrywam mam nerwa i stres jak oni chca ten zator udroznic ;/ czy jest mozliwosc rozbicia tego i udroznienia przez komin z dachu czy tylko inwazyjnie poprzez wiercenie badz kucie w scianach ?

dzieki i pozdrawiam

szari
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: zatkany kanal wentylacyjny

Post autor: szari »

dadzą sobie radę wiercenie po ścianach to ostateczność.
Wsadzą na dachu w kanał wentylacyjny coś ciężkiego na lince i rozbije ten zator, kominiarz tak robi to i oni tak zrobią, albo nawet zlecą to kominiarzowi.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna

tom-ghost
Początkujący
Początkujący

Re: zatkany kanal wentylacyjny

Post autor: tom-ghost »

Dzieki "szari" za odp. mam nadzieje, ze zrobia tak jak piszesz :) pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kominy, Systemy kominowe”