Witam. Jak w tytule.... więc tak planuje budowe domu dla rodziny. Niby wszystko ok ale mam mały problem. Dotyczy co i cwu. Na planach domu jaki mam zamiar postawić jest opis tego typu:
"..EUco+w 26,31 [kWh/(m2*rok)]
EP (paliwo stałe - ekogroszek) 68,38 [kWh/(m2*rok)]
EP (gaz) 65,41 [kWh/(m2*rok)]
EP (paliwo stałe - pellet) 21,03 [kWh/(m2*rok)]
Termoizolacyjność
Uściany zgodny z WT 2021 0,167 W/(m2*K)
Udachu zgodny z WT 2021 0,124 W/(m2*K)..."
I mam zagwozdke bo zastanawiam się jaki piec wybrać i za cholere nie wiem jak zinterpretować te informacje. Możecie mi to opisać będę wdzieczny. Nastawiłem sie na piec do pelletu i teraz nie wiem co dalej. Opiszcie mi jak to czytać i zrozumieć. Z góry dziekuje za wyrozumiałość...
Energooszczędności ????
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Energooszczędności ????
Jeżeli nowy dom zużywa ponad 15kWh/m2 rocznie to instalację projektował dyletant.
Podstawy energooszczędności : Efektywność energetyczna w budownictwie zwana piątym paliwem, opiera się na trzech filarach
-unikanie ogrzewania wodnego
-wentylacja z odzyskiem ciepła
-źródło ciepła naprzeciwko źródła strat
Buduj tanio i komfortowo!
Podstawy energooszczędności : Efektywność energetyczna w budownictwie zwana piątym paliwem, opiera się na trzech filarach
-unikanie ogrzewania wodnego
-wentylacja z odzyskiem ciepła
-źródło ciepła naprzeciwko źródła strat
Buduj tanio i komfortowo!
rekuperacja od 1989r
Re: Energooszczędności ????
Tomasz weź koło i się nim mocno w czoło!!! Bo nawet jednego domu nie wybudowałeś a gadasz jakbyś wszystkie rozumy pozjadał.
Wracając do tematu weź sobie kup pompę ciepła powietrze woda podłączysz ją do wodnej podłogówki i masz z głowy magazynowanie opału, budowanie komina oraz budowanie samej kotłowni. Czysto bez żadnej dodatkowej roboty a za ogrzewanie co+ cwu rocznie zapłacisz jakieś 2500 PLN.
Wracając do tematu weź sobie kup pompę ciepła powietrze woda podłączysz ją do wodnej podłogówki i masz z głowy magazynowanie opału, budowanie komina oraz budowanie samej kotłowni. Czysto bez żadnej dodatkowej roboty a za ogrzewanie co+ cwu rocznie zapłacisz jakieś 2500 PLN.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna