Dlaczego pompy ciepła z wodnym górny źródłem nadają się tylko do cwu.

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Dlaczego pompy ciepła z wodnym górny źródłem nadają się tylko do cwu.

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Pompy ciepła z wodnym górnym źródłem nie chłodzą latem i mają nioską efektywność.
Kupujemy pompę ciepła i nie mamy komfortu latem, to naprawdę pomysł tumana.
Co do efektywności. Większość materiałów chroniących rynek ogrzewania hydraulicznego, unika jak ognia podawania COP pomp ciepła powietrze powietrze i zawyża COP pomp ciepłą z wodnym GZ

Na wykresie widać, że pompy p-p są minimum dwa razy efektywniejsze od tych z wodnym górnym źródłem.

Podsumowując: Jeżeli chcemy mieć tanią i komfortową instalację, należy unikać tych co proponują: ogrzewanie wodne, liczą zapotrzebowanie, wyłączają rekuperację z instalacji grzewczej.
Załączniki
COP-cz_1_fot_1.png
COP-cz_1_tab_1.png
COP-cz_1_tab_1.png (11.64 KiB) Przejrzano 383 razy
rekuperacja od 1989r

szari
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Dlaczego pompy ciepła z wodnym górny źródłem nadają się tylko do cwu.

Post autor: szari »

Jak ktoś chce ogrzewanie podłogowe to ma sobie klimatyzacją PP parkiet podgrzewać? Weź Brzęczu koło i je**** się w czoło!
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna

fefluk
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: fefluk »

Ostatnio wpadłem na pomysła że będę ogrzewał chałupę piekarnikiem. A co! Stać mnie!

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:
Na wykresie widać, że pompy p-p są minimum dwa razy efektywniejsze od tych z wodnym górnym źródłem.
Jak ja kocham brednie Brzęczkowskiego na temat pomp ciepła.
Otóż na przedstawionym wyżej wykresie miszcz Brzęczkowski sugeruje, ze wykres pracy pracy pompy P-P to żółta linia. Nic bardziej błędnego. Żółta linia to wykres praczy idealnej pompy ciepła. W opisie tej tabelki wyraźnie napisano, że :
"Teoretyczną, najwyższą wartością dla założonych parametrów jest COP równe ok. 9 (dla współczynnika doskonałości obiegu Carnot równego 1,0). Jest to wartość w praktyce nieosiągalna. Dla przykładu dla pomp ciepła typu solanka/woda dla parametrów A2W35, COP wynosi od ok. 3,0 do 4,0 (brązowa strzałka).
Od wielu lat widać duży wzrost współczynnika doskonałości procesu, ale stopniowo producenci pomp ciepła dochodzą do granic maksymalnych wartości COP. Największy potencjał wzrostu COP jest obecnie w pompach ciepła typu powietrze/woda."

A więc najwyższy współczynnik doskonałości jest nie dla pomp powietrze powietrze a powietrze woda. Dla czego tak jest wyjaśnia poniższy przykład:

Do skutecznego ogrzania domu z instalacją podłogową temp. zasilania podłogi jest gdzieś na poziomie 29 stopni, przy średniej temp. dolnego źródła na poziomie 4 stopni. A więc różnica temp. wynosi 25 stopni. A więc teoretycznie COP wynosi ok. 5.5
Przy cudownym systemie bezpośredniego ogrzewania miszcza wieszcza Brzęczkowskiego klimatyzatorem i przy temp. na zewnątrz np. -5 stopni klimatyzator dmucha jednopunktowo dając temp. około 40 stopni. A więc różnica między górnym a dolnym źródłem wynosi ok. 45 stopni. z tabelki odczytujemy, że przy tej różnicy temp. COP wynosi już tylko 3.5
Tomasz_Brzeczkowski pisze: Podsumowując: Jeżeli chcemy mieć tanią i komfortową instalację, należy unikać tych co proponują: ogrzewanie wodne, liczą zapotrzebowanie, wyłączają rekuperację z instalacji grzewczej.
Posumowując:
Nie dajcie się zwieść chorym teoryjom Brzęczkowskiego, gdzie twierdzi, ze jego jednopunktowe klimatyzatory mają COP na poziomie 12 przy temp. minus 20 stopni.
Nawet producenci nie oszukują pisząc takie bzdury.
Ostatnio zmieniony 05 sie 2017, 15:30 przez bachus, łącznie zmieniany 1 raz.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Wyrzucanie centralnego z kolejnego domu.
Załączniki
20604509_10203342373796789_2816658118954925050_n.jpg
20604301_10203342373556783_2494682763602260558_n.jpg
20638154_10203342373036770_4451816999001692899_n.jpg
rekuperacja od 1989r

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”