Witam
Od 10 lat użytkuje 2 piwnice. W jednej jest kotłownia na którą posiadam wszystkie zgody i pozwolenia. W drugiej składuje opał itp. Dotychczas w pomieszczeniach tych za oświetlenie płaciła administracja (24v). Parę dni temu wrzucono nam karteczki ze w piwnicach zostanie wymieniona instalacja elektryczna (dodam że obecna na juz chyba 60 lat) i ze zostaniemy podłączeni do liczników energii elektrycznej, a oświetlenie zostanie zmienione na Led. Ponad to zostałem poinformowany ze do lokalu mieszkalnego przynależy się jedna piwnica wiec drugą (kotłownię) będę musiał sobie wynająć od właściciela budynku i płacić. Mało tego z dnia na dzień zostało mi odcięte światło z tej piwnicy. Stąd moje pytanie. Kto z takim razie powinien płacić za oświetlenie w tych piwnicach które nam się należą? I czy powinienem płacić za wynajem tej kotłowni skoro z opinii techniczno budowlanych wynika ze pomieszczenie to zostało przydzielone do mojego lokalu mieszkalnego?
Z góry dziękuję za pomoc
Kto powinien płacić za światło w piwnicy?
Re: Kto powinien płacić za światło w piwnicy?
Za oświetlenie w piwnicy płacimy ryczałtem lub licznik.
Za wszelkie pomieszczenia przynależne do lokalu zarządca ma prawo naliczyć czynsz w formie nowej umowy.
Inaczej ma się rzecz jeśli dotyczy to lokali własnościowych.
Oczywiście odłączanie prądu bez uprzedzenia to nie jest profesjonalne działanie.
Za wszelkie pomieszczenia przynależne do lokalu zarządca ma prawo naliczyć czynsz w formie nowej umowy.
Inaczej ma się rzecz jeśli dotyczy to lokali własnościowych.
Oczywiście odłączanie prądu bez uprzedzenia to nie jest profesjonalne działanie.
Re: Kto powinien płacić za światło w piwnicy?
Czemu polska mentalność jest taka że wszystko się należy? Rozumiem że mowa o lokalu po PGRowskim. PGRuchy wszystkiego żądali po ich likwidacji. No k...a. Używasz czegoś co nie jest twoje? To płać. A jak nie to won. Zaraz mi się przypominają te cwaniaki z ogródków działkowych co to wille wybudowali i teraz to jest ich! A miastu wara. Nie wierzę że dorosły człowiek jest tak ograniczony by nie zrozumieć podstawowych rzeczy. [...] 60 lat za prąd nie płacił a tera nagle mu licznik założyć chcą! Złodzieje!