Czy uda się powstrzymać zabijanie?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Czy w nadchodzącym roku uda się zakazać stosowania kotłowni?
rekuperacja od 1989r
Re: Czy uda się powstrzymać zabijanie?
Uda się tylko wtedy gdy skończą się dotacje na wymianę kotłów na inne kotły (np. śmieciuchów na gazowe) przy cenie energii potrzebnej na ogrzewanie x3, a zaczną się sensowne dotacje na termomodernizacje starych budynków. I nie, nie wystarczy 40% dofinansowania do kredytu.
Dodatkowo mamy obwarowania konserwatorów zabytków, problemy z sąsiadami w ciasnej zabudowie kamienic w centrach miast.
Termoizolacja jest bardzo problematyczna. Niezależnie od tego, czy chcemy oklejać styropianem od zewnątrz, czy taj jak by chciał TB od wewnątrz izolować to mamy z tym masę "brudnej" pracy.
Ocieplenie od zewnątrz nie zawsze jest możliwe - zabytkowe elewacje, ściany bliżniacze (a po drugiej stronie ściany np. nieogrzewany pustostan), wąskie bramy wjazdowe (a co z fundamentami?)
Ocieplenie od środka to remont generalny całego domu, ścian, sufitów, podłóg. A co z łazienką, kuchnią... jak ktoś ma płytkami wyłożone itp.
Nie chcę już nawet wspominać o rekuperacji (kucie ścian żeby poukrywać rury, bo często nawet w takich budynkach grawitacyjnej wentylacji nie było we wszystkich pomieszczeniach).
A wymiana okien i drzwi...
Dodatkowo mamy obwarowania konserwatorów zabytków, problemy z sąsiadami w ciasnej zabudowie kamienic w centrach miast.
Termoizolacja jest bardzo problematyczna. Niezależnie od tego, czy chcemy oklejać styropianem od zewnątrz, czy taj jak by chciał TB od wewnątrz izolować to mamy z tym masę "brudnej" pracy.
Ocieplenie od zewnątrz nie zawsze jest możliwe - zabytkowe elewacje, ściany bliżniacze (a po drugiej stronie ściany np. nieogrzewany pustostan), wąskie bramy wjazdowe (a co z fundamentami?)
Ocieplenie od środka to remont generalny całego domu, ścian, sufitów, podłóg. A co z łazienką, kuchnią... jak ktoś ma płytkami wyłożone itp.
Nie chcę już nawet wspominać o rekuperacji (kucie ścian żeby poukrywać rury, bo często nawet w takich budynkach grawitacyjnej wentylacji nie było we wszystkich pomieszczeniach).
A wymiana okien i drzwi...
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Główne straty kWh z budynku to instalacja i grunt. A tego izolacją się nie poprawi.
jak ogromne straty są na instalacjach widać na tabelach
Klasyfikacja energetyczna domów z instalacją bezpośrednią
-A+ - dom produkujący więcej energii niż potrzebuje
-A - dom autonomiczny
-B - 1-15 kWh/m2 rocznie- dom izolowany z poprawnie wykonaną komfortową instalacją
-C - 16-30 kWh/m2 rocznie - stare budownictwo i poprawnie wykonaną instalacją
-D - > 30kWh/m2 rocznie - źle wykonane instalacje .
A w tabelce - klasyfikacja wg ciepłowników !
jak ogromne straty są na instalacjach widać na tabelach
Klasyfikacja energetyczna domów z instalacją bezpośrednią
-A+ - dom produkujący więcej energii niż potrzebuje
-A - dom autonomiczny
-B - 1-15 kWh/m2 rocznie- dom izolowany z poprawnie wykonaną komfortową instalacją
-C - 16-30 kWh/m2 rocznie - stare budownictwo i poprawnie wykonaną instalacją
-D - > 30kWh/m2 rocznie - źle wykonane instalacje .
A w tabelce - klasyfikacja wg ciepłowników !
rekuperacja od 1989r
TB - po co wklejasz 100x to samo, tylko w różnych wątkach. Twoja odpowiedź nijak się ma do mojej wypowiedzi. Spróbuj przeczytać ja jeszcze raz i się do tego ustosunkować punkt po punkcie.
Tylko nie pisz, że izolacja budynku nie ma nic do rzeczy. Jeśli by tak było to po co budować domy. Wystarczyłoby postawić wiatę bez ścian, byle stała na 40cm styropianu i powinno być ciepło.
Tylko nie pisz, że izolacja budynku nie ma nic do rzeczy. Jeśli by tak było to po co budować domy. Wystarczyłoby postawić wiatę bez ścian, byle stała na 40cm styropianu i powinno być ciepło.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Trzeba informować o oszustwach ciepłowników, gdzie się da i kiedy się da, zanim nas wykończą.jojoro pisze:TB - po co wklejasz 100x to samo, tylko w różnych wątkach. Twoja odpowiedź nijak się ma do mojej wypowiedzi. Spróbuj przeczytać ja jeszcze raz i się do tego ustosunkować punkt po punkcie.
Proszę zauważyć, że 99.9% ludzi na hasło termorenowacja - odpowiada przyklejanie styropianu do ścian. A ma to marginalne znaczenie.
- podstawa to likwidacja hydraulicznego ogrzewania i uszczelnienie domu, czyli likwidacja wentylacji grawitacyjnej.
Przyklejanie styropianu do ścian przynosi więcej szkody niż pożytku.
rekuperacja od 1989r
Co to za bzdura? Co to za nową fizykę Pan tworzy? Szczelność ma znaczenie a izolacja nie?
Podstawa to izolacja.
Jeśli Pan ma inne zdanie to proszę sobie wstawić butelkę plastikową z napojem (fabrycznie, szczelnie zamkniętą) do zamrażalnika i zobaczyć co się stanie.
Podpowiem - ciepło z niej ucieknie, płyn zamarznie, może nawet butelka pęknie na skutek rozszerzania się wody/lodu.
Ta sama butelka obłożona z zewnątrz grubą warstwą styropianu będzie zamarzać znacznie dłużej.
Podstawa to izolacja.
Jeśli Pan ma inne zdanie to proszę sobie wstawić butelkę plastikową z napojem (fabrycznie, szczelnie zamkniętą) do zamrażalnika i zobaczyć co się stanie.
Podpowiem - ciepło z niej ucieknie, płyn zamarznie, może nawet butelka pęknie na skutek rozszerzania się wody/lodu.
Ta sama butelka obłożona z zewnątrz grubą warstwą styropianu będzie zamarzać znacznie dłużej.
Nie pomyślałeś że jęczybuda do tej butelki wsadziłby klimatyzator? I w ogóle by nie zamarzła, a powiem więcej z zamrażalki zrobił by się piekarnik, dodając do zestawu rekuperację mamy przenośną elektrociepłownię która spokojnie ogarnie pół Warszawy.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
Panowie po co dyskusja ze spamerem? Pan jojo zaproponował żeby jęczu przeczytał jeszcze raz jego wypowiedź. To się nie uda, ponieważ ta osobliwa postać niczego nie czyta a jedynie mechanicznie wstawia swoje standardowe śpiewki. Powtarzam! Z ludźmi głupimi nie ma rozmowy. Jedynie monolog.
Tematu też za bardzo nie przemyślał bo skąd bierze się prąd którym raczy się co dzień rano po jajach?
Z elektrowni opalanych węglem. Więc jak sami państwo widzą..
Szkoda klawiatury. Po prostu osioł w czystej postaci.
Tematu też za bardzo nie przemyślał bo skąd bierze się prąd którym raczy się co dzień rano po jajach?
Z elektrowni opalanych węglem. Więc jak sami państwo widzą..
Szkoda klawiatury. Po prostu osioł w czystej postaci.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ciepłownicy tworzą, nie ja. Odczyty z liczników to nie tworzenie fizyki.jojoro pisze:Co to za bzdura? Co to za nową fizykę Pan tworzy? Szczelność ma znaczenie a izolacja nie?
Podstawa to izolacja.
OZC to wyssane z palca rzeczy nie mające z fizyką nic wspólnego?
Pan uważa, że można liczyć straty ciepłą nie znając definicji współczynnika przenikania ciepła, jak to jest w OZC???? Można liczyć bez współczynnika przenikania ciepła czy nie?
Fizyka to wyssane z palca wzory czy licznik?? Jak Pan uważa?
Ciepłownik nie zna fizyki. Tylko tuman może podać sprawność 100 i więcej %, tylko tuman instaluje grzejniki na ścianach szczytowych tak "by zimno nie weszło" , tylko tuman instaluje termostaty w górnej części grzejnika, tylko tuman instaluje "drabinki", czy grzejniki konwekcyjne tam gdzie jest wentylacja z dołu do góry (łazienki) ... Dlaczego tuman ma tworzyć fizykę ?
Dlaczego tuman zabija polaków?
rekuperacja od 1989r
Hahhaha!!!!! A ty coś [...] podawał? Że jaką sprawność mają te twoje ciepłe pompy? 110? Cooo? Tak coś wyczytałem w tych twoich wypocinach..Tomasz_Brzeczkowski pisze: Tylko tuman może podać sprawność 100 i więcej %,
Sam się określiłeś jak widzę.
No tu mam tumana.
Te mapki są tyle warte co ci którzy zlecili ich robienie. Nie obejmuje naszych sąsiadów. Potem się okaże że to nam ze wschodu zawiewa. Niemcy narzucają wszystkim swoje rygory potem okazuje się że kantują nie tylko w samochodach ale okazuje się że są największym trucicielem w UE. Mapa z 2012 powinna być poparta drugą najlepiej z tego roku dla porównania. Jakoś nie chce mi się wierzyć że wszędzie zielono tylko u nas bagno. Trochę to śmierdzi prawami kobiet które u nas są łamane 
Powiem tylko że z powodu BENZOPIRENÓW
(powstają w wyniku niecałkowitego spalania, są w dymie, to one są takie złe przy paleniu papierosów) bo o nich mowa w tabelce zabroniono wędzenia potraw metodami tradycyjnymi zamieniając je na płyny pirolityczne otrzymywane w podobnych warunkach. Bo to od wędzonej kiełbaski, szyneczki i rybki mamy raka a nie od wszystkich E i wzmacniaczy smaku których jest wszędzie pełno.
Powiem tylko że z powodu BENZOPIRENÓW
(powstają w wyniku niecałkowitego spalania, są w dymie, to one są takie złe przy paleniu papierosów) bo o nich mowa w tabelce zabroniono wędzenia potraw metodami tradycyjnymi zamieniając je na płyny pirolityczne otrzymywane w podobnych warunkach. Bo to od wędzonej kiełbaski, szyneczki i rybki mamy raka a nie od wszystkich E i wzmacniaczy smaku których jest wszędzie pełno.
Firma Ogólnobudowlana K-BOLBUD Bolesław Wujczyk
Żory - śląskie
Żory - śląskie
Wymiękłem.
Aż musiałem się zalogować żeby to napisać.
"100%" podejście naukowe, "jasne i klarowne", nie ma co.
...i tak każdy wyciągnie swoje wnioski na podstawie własnych doświadczeń i wiedzy.
Tak skonstruowany temat ożywi ruch na tym forum i chyba nic poza tym.
Aż musiałem się zalogować żeby to napisać.
"100%" podejście naukowe, "jasne i klarowne", nie ma co.
...i tak każdy wyciągnie swoje wnioski na podstawie własnych doświadczeń i wiedzy.
Tak skonstruowany temat ożywi ruch na tym forum i chyba nic poza tym.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Kiedy zabronią oszukiwać?
Tylko dzięki oszukiwaniu, sprzedaje się i instaluje drogie i energochłonne kotłownie.
Ogrzewanie kotłem jest dwa razy droższe (minimum) niż bezpośrednie, zanieczyszcza środowisko, nie zapewnia komfortu.
Czy da się powstrzymać oszustów dopuszczających kotły w budownictwie w XXI wieku?
Tylko dzięki oszukiwaniu, sprzedaje się i instaluje drogie i energochłonne kotłownie.
Ogrzewanie kotłem jest dwa razy droższe (minimum) niż bezpośrednie, zanieczyszcza środowisko, nie zapewnia komfortu.
Czy da się powstrzymać oszustów dopuszczających kotły w budownictwie w XXI wieku?
rekuperacja od 1989r
Chyba nie bardzo zgłębiłeś do końca temat "zdrowego" wędzenia.Bolas pisze: Powiem tylko że z powodu BENZOPIRENÓW
Od lat wiadomo, że produkty dymu wędzarniczego są szkodliwe i również przyczyniają się do powstania raka. Ale wiadomość o tym, ze można wędzić uzyskując dym w znacznym stopniu pozbawiony większości szkodliwych związków to już mało kto wie a najmniej wszyscy ci którzy w zaciszu własnego podwórka wędzą kiełbaski, szyneczki i rybki.
Ale by uzyskać taki dymek trzeba trochę o nim wiedzieć a co najważniejsze uzyskać go a to jest już niemal że kunsztem takim jak spsocenie wyśmienitej śliwowicy.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
A ja tam wpiradlam ze swojej wędzarni co popadnie. Co prawda jeszcze nie umiem wędzić jak profesjonalista bo dopiero kilka razy wędziłem, ale na pewno moje jest zdrowsze niż stara padlina z marketu. Z resztą..Raka ma każdy. Np jęczu może się pochwalić glejakiem.