Pompa ciepła duże zużycie prądu dom 200m2
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Pompa ciepła duże zużycie prądu dom 200m2
Witam
Jestem szczerze średnio zadowolony z grzania pompą ciepła zeszły sezon wyniósł mnie ok 3700zł grzanie od października 2015 do maja 2016r taryfa g11 z energi przy temperaturze 22 stopnie w budynku.
Budynek 200m2 pustak ceramiczny 50cm, okna trójszybowe petecki, poddasze 30cm wełny.
Jeśli chodzi o podłogówkę to jest super bez zastrzeżeń. Problem jest z klimakonwektorami grzeją tylko wtedy jak załączy się pompa ciepła i dostaną temperatury. Pompa załącza się średnio co godzinę do dwóch i chodzi ok 20 minut wszystko oczywiście zależy od temperatury zewnętrznej.
Chciałbym w tym roku przejść na taryfę g12w ale pompy danfoss nie mają możliwości grzania w wybranych taryfach jak sobie radzą użytkownicy tych pomp?
Poniżej dokładny schemat mojej instalacji może ktoś coś mi doradzi
Jestem szczerze średnio zadowolony z grzania pompą ciepła zeszły sezon wyniósł mnie ok 3700zł grzanie od października 2015 do maja 2016r taryfa g11 z energi przy temperaturze 22 stopnie w budynku.
Budynek 200m2 pustak ceramiczny 50cm, okna trójszybowe petecki, poddasze 30cm wełny.
Jeśli chodzi o podłogówkę to jest super bez zastrzeżeń. Problem jest z klimakonwektorami grzeją tylko wtedy jak załączy się pompa ciepła i dostaną temperatury. Pompa załącza się średnio co godzinę do dwóch i chodzi ok 20 minut wszystko oczywiście zależy od temperatury zewnętrznej.
Chciałbym w tym roku przejść na taryfę g12w ale pompy danfoss nie mają możliwości grzania w wybranych taryfach jak sobie radzą użytkownicy tych pomp?
Poniżej dokładny schemat mojej instalacji może ktoś coś mi doradzi
Re: Pompa ciepła duże zużycie prądu dom 200m2
Staaary kto ci tak instalację spierodlił? Przecież jedyna słuszna ciepła pompa to pompa powietrze-powietrze! Ogrzewanie hydrauliczne jest dla ciemnoty i ciepłowników! I jeszcze jakie drogie! Nawet gdyby było za darmo to i tak się nie opłaca. Danfos? Coś ty oczadział? Kto ci takie badziewie sprzedał?
Nawet najstarszy dom nie zużywa więcej niż 30KWh rocznie na metr kwadratowy! W twoim przypadku zamknęło by się w 3 tysiącach pln a nie 3600! Resztę zara wyjaśni ci jęczu. 3-2-1!
Nawet najstarszy dom nie zużywa więcej niż 30KWh rocznie na metr kwadratowy! W twoim przypadku zamknęło by się w 3 tysiącach pln a nie 3600! Resztę zara wyjaśni ci jęczu. 3-2-1!
No dobra ale da się jakoś uratować bądź zmodyfikować tą instalację niewielkim kosztem?
Kolega TB Ci wszystko wytłumaczy.
Ja tylko zawczasu podrzucę wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła bo to niezbędne abyś płacił 1200 PLN za prąd rocznie.
Ja tylko zawczasu podrzucę wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła bo to niezbędne abyś płacił 1200 PLN za prąd rocznie.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

3700 zł za rok to ogrzewanie domu 200m2 bez pompy ciepła, bezpośrednio prądem.uli27 pisze:No dobra ale da się jakoś uratować bądź zmodyfikować tą instalację niewielkim kosztem?
Przy dołożeniu pompy ciepła do ciepłej wody, oraz pompy ciepła do grzania i chłodzenia, opłaty za dom 200m2 nie powinny przekraczać 2000zł.
Podstawowe błędy, to:
Ogrzewanie hydrauliczne
Brak chłodzenia
jedna pompa na ogrzewanie domu i wody, oraz na cały zakres temperatur.
rekuperacja od 1989r
uli27 pisze:No dobra ale da się jakoś uratować bądź zmodyfikować tą instalację niewielkim kosztem?
Widać jęczu się speszył i głupio mu teraz pisać bo wszyscy się z niego śmieją.
Słuchaj no uli. Masz prawie ćwierć kilometra kwadratowego chałupę więc twój koszt grzania to jest..powiedziałbym chuy. Chcesz przyjąć uchodźców?
Bo jak nie to zapewne nie używasz wszystkich pomieszczeń więc odetnij po prostu część chałupy i grzej tylko tam gdzie mieszkasz. Jeśli jest inaczej- stać było na taki metraż? To teraz musi być stać i na ogrzanie tego. Chyba że zrobisz jak starożytni. Wyebesz dziurę w dachu na środku domu i centralnie pod nią rozpalisz wielkie ognisko.
A jednak nie, nadal jest bezczelny.Tomasz_Brzeczkowski pisze: 3700 zł za rok to ogrzewanie domu 200m2 bez pompy ciepła, bezpośrednio prądem.
Przy dołożeniu pompy ciepła do ciepłej wody, oraz pompy ciepła do grzania i chłodzenia, opłaty za dom 200m2 nie powinny przekraczać 2000zł.
Powiedz mi jęczu jedną rzecz. Jaką matematykę ty stosujesz albo jak to jest z tymi twoimi zeznaniami?
Podobno nawet najchujowiej ocieplony dom zbudowany z kartonów Hanki Mostowiak zużywa jedynie 30KWh/m2 rocznie.
Tak piszesz od kiedy się urodziłeś.
To jakim cudem przy 200m2 wychodzi ci 2 tysiące złotych?
Weź no kalkulator w te swoje skalane alergią wity i policz.
200m2 x 30KWh=? 6000KWh rocznie. Twoje słowa nie?
6000KWh x 0,5 polskich złotówek w najtańszej opcji prądu=? 3 tysiące ciężko zarobionych złotówek. Gdzie wjebało tysiaka? Do twej dziurawej kieszeni?
dobra jak dotąd zero konkretów tylko same pier... piszecie. Mam taką instalacje a nie inną i albo da się ją usprawnić albo nie i tyle.
Bo tu sie nie dowiesz niczego konkretnego. Pozwól że ci wytłumaczę tę farsę. Jęczybuła-Tomasz Brzęczkowski- jest forumowym spamerem i usiłuje wszystkim wcisnąć swój towar który zalega mu na półkach od czasów PRLu. Są to pompy ciepła które jak twierdzi zużywają jedyne 30 KWh na metr kwadratowy rocznie ogrzewając zimą i chłodząc jednocześnie w lecie. Ot takie perpetum mobile Ferdynanda Kiepskiego. Jak wiadomo każdy żyd swój towar chwali, z tym że jęczybuła nie potrafi udowodnić swych wywodów w żaden sposób. Przez to większość użytkowników tego zacnego forum po prostu z niego szydzi. Oczywiście nie jest on skończonym oszołomem bo coś tam kiedyś ciekawego napisał ale to był przebłysk elokwencji na tle głupoty.
Także nie licz na to że na forum ktoś ci przeprojektuje instalację tak żebyś oszczędzał na ogrzewaniu. No chyba że cię stać to weź się z jęczybułą skontaktuj prywatnie i niech ci wyjebe to co masz teraz i za co dałeś ciężkie siano i zamontuje swoje wynalazki z silnikiem grawitacyjnym włącznie. Potem proszę w maju o relację i koszty wszelakie ale głównie zużycie prądu.
Dziękuję.
Także nie licz na to że na forum ktoś ci przeprojektuje instalację tak żebyś oszczędzał na ogrzewaniu. No chyba że cię stać to weź się z jęczybułą skontaktuj prywatnie i niech ci wyjebe to co masz teraz i za co dałeś ciężkie siano i zamontuje swoje wynalazki z silnikiem grawitacyjnym włącznie. Potem proszę w maju o relację i koszty wszelakie ale głównie zużycie prądu.
Dziękuję.
xender właśnie takie odniosłem wrażenie jak napisałeś. Szkoda aby czasu i pisania na tym forum
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Nie zupełnie szkoda pisania na tym forum. Tyle, że jak jesteś na nim nowy, to z początku możesz trafić tak, jak trafiłeś - na mętlik w głowie.uli27 pisze:xender właśnie takie odniosłem wrażenie jak napisałeś. Szkoda aby czasu i pisania na tym forum
Dom o metrażu 200 m2 to nie jest wielka willa, by twierdzić, że ktoś z metrażem przesadził. Sam mam dom 182 m2 dla 3 osób i wiem, jaki to metraż i że to wcale nie jest tak wiele.
Wracając do meritum, pompa ciepła pompą ale w rzeczy samej wygląda na to, że dom masz kiepsko zaizolowany termicznie. Sprónój na tym się skupić i to poprawić. Poszukaj kamera termowizyjną tzw. mostków termicznych. Może warto zaizolować dom od wewnątrz? Jednak wtedy mechaniczna wymiana powietrza staje się niezbędna (kolejny wydatek). Zresztą, bez rekuperacji ani rusz - na tym zyskujesz nawet 30 procent energii, która normalnie ucieka na zewnątrz... przez wszelkie wywietrzniki czy przez otwarte okna (celem wietrzenia).
A co do sterowania Danfossem, nie widzę problemu. Zdaje się można ową (i każdą praktycznie inną pompę) sterować przy pomocy zewnętrznego sterownika. Ot zwykłe zwarcie zestyków i tyle... choć dzisiaj w modzie jest sterowanie bezprzewodowe. Danfoss też takie posiada, np. panel z serii Devi.
W takim dedykowanym do pompy ciepła panelu albo w dowolnym innym w miarę przyzwoitym sterowniku zewnętrznym znajdować się powinien programator dobowy, czy nawet tygodniowy.
Wystarczy zaprogramować, a pompa ciepła w taryfie dziennej się nie załączy.
Pozostaje wtedy tylko problem odpowiedniej akumulacji ciepła. To znaczy, uzyskane w nocnej taryfie ciepło musi wystarczyć na cały dzień bezczynności pompy (choć taryfa nocna ma także kilka godzin w ciągu dnia do dyspozycji). Tutak znowu kłania się dobre zaizolowanie domu, z rekuperacją w komplecie.
Najwyraźniej masz dom słabo zaizolowany. Pomimo okien trzyszybowych ciepło ucieka inną drogą.
Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego
Szczerze to nie masz tragedii jakieś wielkiej. Ja przy PC mam do2500 za rok CWU i CO 160m2 i 4osoby. Musisz obliczyć ile twój dom zużywa energii i wg tego przeliczać rachunki. Danfosy fajnie wyglądają ale niewiele można w nich po gwarancji zmienić
Nie wiem jakie masz zasilanie ani ustawienia pompy a to też duża różnica. Mam gościa który płaci krocie za PC ale ta stale idzie mu na 50'C 
Firma Ogólnobudowlana K-BOLBUD Bolesław Wujczyk
Żory - śląskie
Żory - śląskie
Qźwa, zlałem się ze śmiechu, chyba już mam nie trzymanie moczy, jeszcze parę takich tekstów i będę musiał chodzić w pampersiexander119 pisze:Staaary kto ci tak instalację spierodlił? Przecież jedyna słuszna ciepła pompa to pompa powietrze-powietrze! Ogrzewanie hydrauliczne jest dla ciemnoty i ciepłowników! I jeszcze jakie drogie! Nawet gdyby było za darmo to i tak się nie opłaca. Danfos? Coś ty oczadział? Kto ci takie badziewie sprzedał?
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
No, nie, OZC przecież to bujda na resorach po co cokolwiek obliczać, przecież to dla ciepłowników i bezmózgowców.Bolas pisze: Musisz obliczyć ile twój dom zużywa energii i wg tego przeliczać rachunki.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).