Nawiewnik scienny , czy okienny ; cisnieniowy czy higrostatyczny
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Nawiewnik scienny , czy okienny ; cisnieniowy czy higrostatyczny
Witam,
Remontuje wlasnie mieszkanie w domu przedwojennym, planuje ocieplenie zewnetrzne i ocieplenie poddasza. Wstawione mam juz nowe okna. Docelowo wybralem nawiewnik tylko do kuchni - manualny. Zastanawiam sie co byloby lepsze w mojej sytuacji, dofrezowac naweiweniki do okien i zamontowac cisnieniowe, czy kuc sciane i montowac scienne cisnieniowe badz higrostatyczne. Kuchnie mam polaczona z salonem - 40m2 ( 4 okna ). Nastepnie do pokoju o wielkosci 15m2 z dwoma oknami ( jedno polaciowe ). W kuchni docelowo bedzie okap kominowy o wydajnosci >=600m3/h.
Remontuje wlasnie mieszkanie w domu przedwojennym, planuje ocieplenie zewnetrzne i ocieplenie poddasza. Wstawione mam juz nowe okna. Docelowo wybralem nawiewnik tylko do kuchni - manualny. Zastanawiam sie co byloby lepsze w mojej sytuacji, dofrezowac naweiweniki do okien i zamontowac cisnieniowe, czy kuc sciane i montowac scienne cisnieniowe badz higrostatyczne. Kuchnie mam polaczona z salonem - 40m2 ( 4 okna ). Nastepnie do pokoju o wielkosci 15m2 z dwoma oknami ( jedno polaciowe ). W kuchni docelowo bedzie okap kominowy o wydajnosci >=600m3/h.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Nawiewnik scienny , czy okienny ; cisnieniowy czy higrostatyczny
Nawiewniki higrosterowalne nie istnieją, to pic marketingowy. Odradzam wentylację naturalną łączyć z mechaniczną, będzie cofka, zagrzybi się mieszkanie.snk pisze:Witam,
_ dlaczego nie wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła? Zapewni komfort i wentylację latem.
rekuperacja od 1989r
Nie bede ukrywal, ze stworzenie wentylacji mechanicznej jest ponad moje mozliwosci finansowe.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

To może od drugiej strony... Jakie są te możliwości, ile mógłbyś wydać?snk pisze:Nie bede ukrywal, ze stworzenie wentylacji mechanicznej jest ponad moje mozliwosci finansowe.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A skąd ten mit? Przecież naturalna wentylacja jest droższa!!!snk pisze:Nie bede ukrywal, ze stworzenie wentylacji mechanicznej jest ponad moje mozliwosci finansowe.
rekuperacja od 1989r
Tylko ze zastosowanie wentylacji grawitacyjnej ( jesli dobrze sie zrozumielismy ) to dla mnie zrobienie otworu w odpowiedniej czesci komina i/lub scianie i kupno nawiewnika z osprzetem.Tomasz_Brzeczkowski pisze:A skąd ten mit? Przecież naturalna wentylacja jest droższa!!!snk pisze:Nie bede ukrywal, ze stworzenie wentylacji mechanicznej jest ponad moje mozliwosci finansowe.
Decydujac sie na frezowanie okien i zakladanie nawiewnikow okiennych to koszt ok 100zl/okno.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To nie jest wentylacja. Wentylacja ma dostarczać w sposób ciągły 20m3/h na osobę. By "dziury" w ścianie działały, musi Pan ogrzane powietrze, wyrzucać pionem wentylacyjnym na zewnątrz. Pomijam koszty i komfort, ale jak zapewnić wentylację, gdy różnica ciśnień będzie za mała? Jak ustrzec się przed cofką zagrzybionego powietrza z pionu w łazience, gdy np. pracuje okap? A co w duże mrozy, gdy wentylacja będzie mocno wychładzać?snk pisze:Tylko ze zastosowanie wentylacji grawitacyjnej ( jesli dobrze sie zrozumielismy ) to dla mnie zrobienie otworu w odpowiedniej czesci komina i/lub scianie i kupno nawiewnika z osprzetem.Tomasz_Brzeczkowski pisze:A skąd ten mit? Przecież naturalna wentylacja jest droższa!!!snk pisze:Nie bede ukrywal, ze stworzenie wentylacji mechanicznej jest ponad moje mozliwosci finansowe.
Decydujac sie na frezowanie okien i zakladanie nawiewnikow okiennych to koszt ok 100zl/okno.
Jak Pan myśli, ile kosztują elementy do wentylacji z odzyskiem ciepła?
rekuperacja od 1989r
Wyczytalem ze wentylacja z odzyskiem to koszt od kilku do kilkunastu tysiecy zloty, plus zalozenie. Jak zaznaczylem na poczatku, finanse nie pozwalaja na takie rzeczy.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A piony i nawiewniki w pokojach, wyjdą drożej niż 3000zł . Taniej wyjdzie brak wentylacji, ale to "taniej" dotyczy tylko początku. Potem grzyb i choroby.snk pisze:Wyczytalem ze wentylacja z odzyskiem to koszt od kilku do kilkunastu tysiecy zloty, plus zalozenie. Jak zaznaczylem na poczatku, finanse nie pozwalaja na takie rzeczy.
rekuperacja od 1989r
Komin wentylacyjny już jest, tylko podlączyć się, nawiewniki są dostępne na rynku z blokadą cofania, koszt nawiewnika >=250zł/szt.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Dobrze to ile wyjdzie za wszystko łącznie?snk pisze:Komin wentylacyjny już jest, tylko podlączyć się, nawiewniki są dostępne na rynku z blokadą cofania, koszt nawiewnika >=250zł/szt.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

W każdym pomieszczeniu? Przy kanałach pionowych tylko w kuchni i łazience, wg dr Jarosława Mulera z PK nawiewnik powinien mieć od 9 do 12 m dł.snk pisze:Komin wentylacyjny już jest, tylko podlączyć się, nawiewniki są dostępne na rynku z blokadą cofania, koszt nawiewnika >=250zł/szt.
rekuperacja od 1989r