chudziak ,styropian ,jastrych

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
Muza
Początkujący
Początkujący

chudziak ,styropian ,jastrych

Post autor: Muza »

Zwracam się z takim pytaniem -czy wylanie chudziaka położenie styropianu i izolacji oraz zalanie tego jastrychem, wszystko miksokretem możliwe jest w jeden dzień . Mam takich fachowców którzy twierdzą że tak. Czy raczej musi być odstęp czasu między wylewaniem betonu na gruncie i potem tego na górze. Może moje pytanie jest naiwne, ale już nie wiem czy ja zwariowałam czy "majstry". Będę wdzięczna za odpowiedź.
Muza

lenasas
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Re: chudziak ,styropian ,jastrych

Post autor: lenasas »

styropian jest niezawodny

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: xander119 »

Beton określoną wytrzymałość zyskuje dopiero po około 2 tygodniach ale chodzić po nim można już po kilku dniach. Wszystko zależy od pogody i temperatury zewnętrznej. Znam takich wykonawców którzy wylewają ławy fundamentowe i następnego dnia murują ściany..
A potem. Pęknięcia, nadmiar wilgoci itd.

Muza
Początkujący
Początkujący

Post autor: Muza »

pomieszczenie ma 60m2 jest otwarte pogoda plusowa do 9 stopni a oni chcą to robić jeszcze w tym tygodniu. Czyli co? pogonić?
Muza

Gość10463

Post autor: Gość10463 »

jeśli stosują jastrychy z domieszkami przyśpieszających wiązanie, drogą chemię stosowaną w betoniarstwie, drogie cementy i uszlachetniacze to i owszem można wykonać posadzkę w jeden dzień

znaczy się uzyskać wstępną wytrzymałość na ściskanie już po 12-24 godzinach

ale nie za tą cenę którą oferują ;-) takie mieszanki są dostępne ale ceny za m3 od 1.000 zł w górę i stosowane na obiektach inżynierskich np. pylony mostów

chłopaki na święta kasę chcą ...

a co izolacją poziomą przeciwwilgociową na chudym betonie? wykonaniem faset, uszczelnień obwodowych itd. ?

mila8888
Aktywny
Aktywny

Post autor: mila8888 »

witam moim zdaniem powinieneś zrobić odstęp bo tak to będzie to wszystko za szybko i chudziak nie wyschnie morze być później wilgoć

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”