problem z wodą na szybach w mieszkaniu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
problem z wodą na szybach w mieszkaniu
Po wymianie okien ze starych drewnianych na nowe plastikowe w mieszkaniu na 4 piętrze M-4, blok z 1973 roku mam problem ze zbieraniem się wody na oknach. Pod sufitem przy drzwiach balkonowych zbiera mi się pleśń, niewielkich rozmiarów, ale jest. Problem pojawia się tylko zimą, a latem jest wszystko OK. Ograniczyłem wieszanie prania, próbowałem otwierać okna na mikro wentylację , ale na dłuższą metę wychładzało mieszkanie i zwiększyły się opłaty za CO, rozszczelniłem nawet drzwi wejściowe i nic. Najwięcej wody zbiera się na drzwiach balkonowych gdzie jest duża powierzchnia i nie ma kaloryfera. Nie wiem już co wymyślać. Czy zamontowanie nawiewników rozwiązałoby problem?. Jeżeli tak to jakich. Proszę o poradę.
Re: problem z wodą na szybach w mieszkaniu
Nawiewniki poprawiłyby przepływ powietrza w mieszkaniu. Warto sprawdzić działanie wentylacji grawitacyjnej. Jeżeli proponowane środki nie pomogą, potrzebna będzie wentylacja mechaniczna.
To nie jest problem z wodą na oknach tylko brakiem wentylacji w mieszkaniu. Nikt nie projektował mieszkań jako szczelnych pomieszczeń. Dlatego po uszczelnieniu wszelkich miejsc gdzie powietrze mogło nawiewać do pomieszczeń zaczęła się skraplać woda na mostkach termicznych. Jako że wilgoć, ciepło i brak przewiewów to najlepsze środowisko dla grzybów pleśniowych to mamy przyczynę i skutek. Jak poprawić wentylację? Ciężko powiedzieć bo wentylacja grawitacyjna działa jak chce a jedyną aktualnie dobrą wentylacją w takich przypadkach jest wentylacja mechaniczna.
Montaż nawiewników nie wiele da a otwieranie okien jak i same nawiewniki uderzą po kieszeni.
Montaż nawiewników nie wiele da a otwieranie okien jak i same nawiewniki uderzą po kieszeni.
Jeżeli chodzi o wentylację grawitacyjną to nie wiem jakie powinny być normy. Mieszkanie jest na 4 piętrze, a więc komin wentylacyjny będzie krótki w porównaniu z mieszkaniami na niższej kondygnacji. A co do nawiewników to jakie zastosować ciśnieniowe czy higrosterowane ?
Normy są określone w ilości powietrza dla danych pomieszczeń oraz ilości osób przebywających w pomieszczeniu. http://www.instalacjebudowlane.pl/130-2 ... rawne.html
Na chłopski rozum powierzchnia otworu nawiewnego powinna być równa powierzchni otworu wywiewnego i tak wyjdzie pani że będzie trzeba umieścić nawiewy dookoła ramy. Jeżeli pisze pani że rozszczelnienie okien na mikro nic nie daje to najlepsze nawiewniki nie pomogą.
Na chłopski rozum powierzchnia otworu nawiewnego powinna być równa powierzchni otworu wywiewnego i tak wyjdzie pani że będzie trzeba umieścić nawiewy dookoła ramy. Jeżeli pisze pani że rozszczelnienie okien na mikro nic nie daje to najlepsze nawiewniki nie pomogą.
No to pochwal się jak to niby zrobili?