poważny problem na poddaszu
Moderator: Redakcja e-dach.pl
poważny problem na poddaszu
Witam,otóż zaistniał taki problem ,że podczas ocieplania poddasza watą mineralna(tzw.watą szklaną) nie została zostawiona przerwa mdz.deskami na których przybity jest gont a watą mineralną .CZY KTOŚ WIE JAK ROZWIĄZAĆTEN PROBLEM ABY BYŁA JAKAŚ CYRKULACJA POWIETRZA,ALE ABY NIE TRZEBA BYŁO ZRYWAĆ POŁOZÓNEJ WATY??? Z GÓRY DZIĘKUJE.
Re: poważny problem na poddaszu
CZY MÓGŁBYM WYWIERCIĆ OTWORY CO JAKĄŚ ODLEGŁOŚC??
DZIEKI ZA ODPOWIEDŻ
-
matskl
musisz zrobić otwory na zewnątrz w najniższym punkcie np. w podbitce i w najwyższym np. w gąsiorze i powinna powstać cyrkulacja.
wwww.remonciki.pl
wwww.remonciki.pl
spróbuje może się uda,dziękuje za odpowiedż.
-
BIBB1991
Należy całość zdemontować. Wykonać odpowiednie wloty w okapie i wyloty w kalenicy. Wełnę układać z zachowaniem pustki powietrznej pomiędzy wełną a deskowaniem.
Wykonanie wlotów w okapie i wylotów w kalenicy przy braku szczeliny pomiędzy wełną a deskowaniem nie wywoła przepływu powietrza.
Prace należy wykonać bezzwłocznie w przypadku budynku użytkowanego.
Wykonanie wlotów w okapie i wylotów w kalenicy przy braku szczeliny pomiędzy wełną a deskowaniem nie wywoła przepływu powietrza.
Prace należy wykonać bezzwłocznie w przypadku budynku użytkowanego.
Zrobiłem tak jak PAN radził i zciągłem wate i folie. czy teraz mam na deskowanie położyć folie ,zostawić szczeline do przepływu powietrza i póżniej znowu folie -wate -folie.??? i jaka ma to być folia???
aha dekarze nie przybili do deskowania żadnej foli i nie zostawili przerwy wentylacyjnej.
aha dekarze nie przybili do deskowania żadnej foli i nie zostawili przerwy wentylacyjnej.
-
BIBB1991
Reasumując. Od zewnątrz położony jest gont, później papa a następnie deskowanie?
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Koniecznie otworzyć kalenice.Czy to aby nie koperta? Jan.
nie to nie koperta.
dzieki za zainteresowanie,już to jest zrobione ,zostało do położenia druga warstwa waty oraz folia paroizolacyjna.