Droga wewnetrzna

Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

dario_o
Początkujący
Początkujący

Droga wewnetrzna

Post autor: dario_o »

witam,
obecnie jestem właścicielem działki do której prowadzi droga wewnętrzna. Przy drodze wewnętrznej znajdują się jeszcze dwie inne działki ale obecny właściciel ich jeszcze nie sprzedał. Czy jeśli wybuduję drogę na własny koszt, to mogę w przyszłości żądać od właścicieli dwóch pozostałych działek żądać zwrotu kosztów?
Nie chodzi i o tzw. dogadanie się ale o stan prawny, czy są przepisy na podstawie których mogę żądać "dołożenia się" do kosztów budowy?

matskl

Re: Droga wewnetrzna

Post autor: matskl »

Wspólna droga czyli wspólnota nie ma właścicieli tamtych działek to i nie ma wspólnoty.

dario_o
Początkujący
Początkujący

Post autor: dario_o »

nie o to mi chodzi czy jest wspólnota czy nie. W drodze każdy właścicieli działek ma 1/3. Teraz 2/3 ma obecny właściciel ale on chce te działki sprzedać i tera nie zamierza się dokładać do drogi.. Pytanie jest czy jak je sprzeda a ja do tego czasu wybuduje drogę to czy mam prawo żądać od nowych właścicieli zwrotu 2/3 kosztów budowy drogi.

Metaforma
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Metaforma »

Nie jestem pewien, czy to na pewno pytanie odnośnie prawa budowlanego. Jeśli nie otrzymasz odpowiedzi od innych to może spróbuj na forum prawnym? Powinieneś dostać tam właściwą odpowiedź :).
Metaforma.org blog o architekturze i designie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawo budowlane”