Porada w sprawie gipsowania starych ścian

Bez materiałów chemii budowlanej nie można wyobrazić sobie żadnych prac budowlanych i remontowych. Wybór materiałów jest ogromny, a ciągle pojawiają się nowe, ciekawe produkty. Jakie materiały zastosować w konkretnym przypadku? Które ułatwią i usprawnią budowę i remont? Czym tynkować, malować, impregnować, kleić, uszczelniać i czyścić?

Moderator: Deitermann

Automat1991

Porada w sprawie gipsowania starych ścian

Post autor: Automat1991 »

Witam. Potrzebuję porady w sprawie gipsowanie ścian.
Mam ścianę w pokoju, na której jest już kilka, może 7-8 warstw farby. Górne warstwy w niektórych miejscach zaczęły już odchodzić, więc zdarłem tyle ile się dało. Pozostała część trzyma się mocno, ciężko ją ruszyć. Chciałbym się dowiedzieć, co najlepiej zrobić w takiej sytuacji. Planuję tą ścianę pomalować uni-gruntem, a następnie gipsować. Tylko właśnie, jakiej firmy produktów najlepiej użyć? Czytałem różne opinie, ale w większości dotyczyło gipsowania świeżych ścian, po tynkowaniu, a wydaje mi się że w moim przypadku będzie nieco inaczej...
Prosiłbym o pomoc w doborze gipsu oraz uni-gruntu :)
Pozdrawiam.

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Porada w sprawie gipsowania starych ścian

Post autor: Interno »

Grunt Ceresit CT17.
Gipsy podkładowe Semin 86 lub 78.
Gips gładziowy Semin 68.
Gipsy finiszowe ETS2 lub gotowa gładź może być Semin choć najlepsza według mnie to Sheetrock.

Automat1991

Post autor: Automat1991 »

Dzięki

e-Rzecznik Śnieżka
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: e-Rzecznik Śnieżka »

Szanowny Panie,

do zagruntowania proponuję wykorzystanie Gruntu Polimerowego Uniwersalnego ACRYL-PUTZ http://www.acrylputz.pl/produkty co pozwoli na skuteczne zwiększenie przyczepności podłoża i jego związanie. Na zagruntowaną ścianę polecam zastosowanie masy szpachlowej ACRYL-PUTZ ST 10 START http://www.acrylputz.pl/34/acryl-putz-st-10-start Dzięki nowoczesnej formule może być ona stosowana jako warstwa wierzchnia bez konieczności użycia gotowych gładzi szpachlowych. Pozwoli to na skrócenie i ułatwienie pracy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chemia budowlana”