Płukanie studni i elektrozawór - problem z nieczystą wodą

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Alexmod
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Płukanie studni i elektrozawór - problem z nieczystą wodą

Post autor: Alexmod »

Witam, mam dość nietypowy problem i bardzo proszę o porade jak zamonotwać "coś" co odkręci mi samo wodę a po 15 minutach ją zakręci. Przechodząc do szczegółów.

Posiadam studnię która jest ciągle w fazie płukania i woda jest mętna. Natomiast po spuszczeniu w godzinach rannych np o 6 rano 200 litrów wody , na resztę dnia woda jest krystalicznie czysta. Idą spać studnia znowu sie napełnia a pobierając wodę rano znów jest mętna. Sprawdziłem, jeśli spuszczę ok 200 litrów wody to wtedy będzie super.

Potrzebuję takie urządzenie które samoczynnie ( zaporgramowane) odkręci mi kran w garażu i będzie kran otwarty przez 20 minut ( wtedy wyleje się ok 200 l ) a następnie sam się zamknie.

Cel : będę miał czystą wodę cały czas, nie będę musiał tak często filtrów wymianiać a tym samym rano wstawać.

Czy ktoś rozumie mój problem i wie jak go rozwiązać?

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Re: Płukanie studni i elektrozawór - problem z nieczystą wod

Post autor: Enerbau »

200 L dziennie wpuszczać w kanał? :shock: Tu chyba potrzebne inne rozwiązanie a nie zawór samoregulujący. Poczekaj kolego na Bolasa, on spec "pierwszej wody".

Nie po to izolujemy, by robić centralne.

Alexmod
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Alexmod »

Studnia głębinowa jest wydajna i wyrzucam 200 l do specjalnego zbiornika który mam na "deszczówkę" do podlewania ogrodu wielkości 100 kubików, także woda nie zmarnuje się a mi pomoże utrzymać czystość w instalacji. Bo nawet w ubikacji widać jak nie wymienię filtrów że woda jest mętna. Dzięki za odpowiedź i czekam w takim razie na "bolasa".

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Mętność w studniach niekiedy jest spowodowana złą głębokością studni. Jak długo ma już taka rzecz miejsce?
Wracając do tematu potrzebujesz elektrozawór z siłownikiem lub elektrozawór + najprostszy sterownik programowalny. Tyle że ten pierwszy duużo droższy ale bezpieczniejszy.
Obrazek
http://www.armatura-medynski.pl/index.p ... upa_id=256

Można też połakomić się na filtr wstecznego płukania np SYR TWS DFR z modułami LS i RSA z modułem automatycznego płukania (poszukaj DTRki i przeczytaj czy można ustawić godzinę płukania wiem że najczęściej 1x/24h) wyposażony jest dodatkowo w automatykę kontroli wycieków czy przecieków w instalacji odcinającą dopływ wody.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”