Odpadanie gładzi szpachlowej przy nakładaniu podkładu

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

mooonnniiiaaa
Początkujący
Początkujący

Odpadanie gładzi szpachlowej przy nakładaniu podkładu

Post autor: mooonnniiiaaa »

witam serdecznie! strasznie potrzebuję Waszej pomocy :( zdecydowaliśmy się na remont mniejszych pokoi i wymalowanie ich (dodam,że samemu...) farbą Tikkurila Optiva Super Mat. Polecono nam abyśmy najpierw przemalowali pokój białą farbą akrylową EKOPROFIT rozcieńczoną gruntem ATLAS w (10%). Tak też zrobiłam - na 10 l farby wlałam litr gruntu i dobrze wymieszałam. Wcześniej rzecz jasna przygotowaliśmy ściany odpowiednio tzn. 1. umyliśmy dokłanie 2. po wyschnięciu fachowiec wygładził je szpachelką a następnie w niektórych miejscach (ponieważ farba zaczęła tam samoistnie odchodzić) zerwał starą farbę, a także tynk - były też momenty, kiedy pukając w ścianę słyszeliśmy głuchy, "pusty" dźwięk... Powstałe "dziury" zostały zagipsowane, całość wygładzona gładzią szpachlową (tu mogę się mylić, ale najprawdopodobniej była to "Dolina Nidy") Po 2-tyg. wysychaniu, leciutko wilgotną szmatką starliśmy starannie kurz i pył i po 2 dniach (tzn. wczoraj) zabraliśmy się za malowanie... Sufit - spoko, 2 ściany również. ale przy malowaniu tej najbardziej "naprawianej" wspomnianą farbą akrylową z gruntem zaczęły robić się odparzenia, tzn. w paru miejsach odeszła nam gładź szpachlowa razem z wałkiem i powstały brzydkie "kleksy".... :( zupełnie nie wiemy co teraz, wiem że pomyślicie pewnie "porwali sie z motyką na słonce, nie mając pojęcia co robią", ale wierzcie mi - to nie jest nasz pierwszy samodzielny remont (w tym mieszkaniu owszem) i wczesniej wszystko wychodziło naprawde fajnie - a ile przy tym frajdy ;) BŁAGAM POMÓŻCIE - nie wiemy co teraz. Każdy radzi co innego - jeden mówi pod Tikkurilę absolutnie żadnego gruntu, drugi - grunt jak najbardziej, ale większość polecała zrobić podkład z taniej białej farby z dodatkiem gruntu atlasa - w tym też kierunku poszliśmy. Co robić? zetrzec te brzydkie miejsca i znowu położyć gładź? Dzięki za każdą cenną uwagę! Monika

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Odpadanie gładzi szpachlowej przy nakładaniu podkładu

Post autor: Interno »

Tak to już bywa jak temat nie zgłębiony przed rozpoczęciem robót.
Teraz albo robić od nowa zgodnie z dobrymi zasadami albo ratować to co można poprawić.
Jeśli jesteście pewni,że już odspoiło się tam gdzie miało to nastąpić i nie będzie dalszych niespodzianek to:
- usunąć to co się odparzyło
- zagruntować
- szpachlówka finiszowa
- gruntowanie + malowanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”