Podłogówka
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Podłogówka
Witam,
Mam w nowo wybudowanym domu (250m2) ogrzewanie podłogowe wykonane zgodnie z projektem.
Potrzebne mi są wskazówki praktyków odnośnie ustawień kotła i parametrów na sterowaniu,
czy bawić się w programowanie (dni,godziny itd ?
czy ustawić stałą teperaturę ?
Mam w nowo wybudowanym domu (250m2) ogrzewanie podłogowe wykonane zgodnie z projektem.
Potrzebne mi są wskazówki praktyków odnośnie ustawień kotła i parametrów na sterowaniu,
dakmar
Re: Podłogówka
Jeżeli dom izolowany, to ktoś wprowadził w błąd. Szkoda!
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Nie zrozumiesz drogi Kolego , Ci Panowie posiadają tajemną wiedzę , ile wpieprzyć styropianu i wełny mineralnej żeby podczas mrozów przynajmniej - 15 C można było domek ogrzać tylko grzałką elektryczną 
To nie jest kwestia wiedzy tajemnej, tylko wiedzy jako takiej i ciągłego dokształcania się.
Świat nie stoi w miejscu i technologie budowlane wciąż się zmieniają.
Jeżeli ktoś się zatrzymał na etapie kotłów, węgla i tym podobnych wynalazków, temu
może pomóc tylko Radio Maryja i niejaki Rydzyk, podobno ojciec. Ten to dopiero
posiada wiedzę tajemną!!!
Świat nie stoi w miejscu i technologie budowlane wciąż się zmieniają.
Jeżeli ktoś się zatrzymał na etapie kotłów, węgla i tym podobnych wynalazków, temu
może pomóc tylko Radio Maryja i niejaki Rydzyk, podobno ojciec. Ten to dopiero
posiada wiedzę tajemną!!!
Szkoda , że nie wziął Pan pod uwagę kilku istotnych elementów :
1. cenę energii elektrycznej mamy teraz i jaka będzie w przyszłości
2. jak wygląda infrastruktura energetyczna (opłakany stan i nic się nie zapowiada żeby było lepiej)
3. jak spełniają swoje obowiązki dostawcy energii lub nie spełniają czasami wcale
4. średnia temperatur w naszym kraju jednak nie jest zbyt zachwycająca na takie eksperymenty
Niech Pan weźmie tych kilka punktów pod uwagę i dokładnie przemyśli przed wciskaniem ludziom kitu , że wystarczy ocieplić dodać maty grzejne i mamy ciepło jak w uchu
1. cenę energii elektrycznej mamy teraz i jaka będzie w przyszłości
2. jak wygląda infrastruktura energetyczna (opłakany stan i nic się nie zapowiada żeby było lepiej)
3. jak spełniają swoje obowiązki dostawcy energii lub nie spełniają czasami wcale
4. średnia temperatur w naszym kraju jednak nie jest zbyt zachwycająca na takie eksperymenty
Niech Pan weźmie tych kilka punktów pod uwagę i dokładnie przemyśli przed wciskaniem ludziom kitu , że wystarczy ocieplić dodać maty grzejne i mamy ciepło jak w uchu
...A jeżeli jest Pan od Ojca Tadka to bardzo współczuję 
Wszystko prawda, cena energii elektrycznej rośnie, ale też rosną ceny innych
nośnikółw energii. Ropy i gazu może zabraknąc, a energię elektryczną w Polsce wytwarza się z węgla.
W przypadku braku prądu, to nie będzie funkcjonował żaden nowoczesny system
grzewczy, za wyjątkiem archaicznych kotłów z obiegiem grawitacyjnym.
Przy ogrzewaniu elektrycznym nie ma ryzyka, że pozamarzają nam grzejniki
jak zabraknie prądu. Izoluje się po to by oszczędzać energię. Po roku 2020 będzie
można w Polsce budować tylko domy niskoenergetyczne albo pasywne.(czyli izolowane)
Energię elektryczną można samemu wyprodukować stawiając np. koło domu
mały wiatrak z turbiną elektryczną. Gazu i ropy się samemu nie wyprodukuje.
Węgiel trzeba też wcześniej wydobyć i dowieźć na miejsce. A czym dowiozą jak
nie będzie ropy?
My, w przeciwieństwie do sekty z Torunia nie wciskamy ciemnoty ludziom,
a ogrzewania elektryczne funkcjonują w 2,5 milionach gospodarstw domowych
w całej Europie (najwięcej w Skandynawii gdzie jest znacznie zimniej niż w Polsce).
nośnikółw energii. Ropy i gazu może zabraknąc, a energię elektryczną w Polsce wytwarza się z węgla.
W przypadku braku prądu, to nie będzie funkcjonował żaden nowoczesny system
grzewczy, za wyjątkiem archaicznych kotłów z obiegiem grawitacyjnym.
Przy ogrzewaniu elektrycznym nie ma ryzyka, że pozamarzają nam grzejniki
jak zabraknie prądu. Izoluje się po to by oszczędzać energię. Po roku 2020 będzie
można w Polsce budować tylko domy niskoenergetyczne albo pasywne.(czyli izolowane)
Energię elektryczną można samemu wyprodukować stawiając np. koło domu
mały wiatrak z turbiną elektryczną. Gazu i ropy się samemu nie wyprodukuje.
Węgiel trzeba też wcześniej wydobyć i dowieźć na miejsce. A czym dowiozą jak
nie będzie ropy?
My, w przeciwieństwie do sekty z Torunia nie wciskamy ciemnoty ludziom,
a ogrzewania elektryczne funkcjonują w 2,5 milionach gospodarstw domowych
w całej Europie (najwięcej w Skandynawii gdzie jest znacznie zimniej niż w Polsce).
Z całym szacunkiem, ale to jest zwykłe i wkurzające spamowanie.
Enerbau, czy Ty nie umiesz czytać,że człowiek ma konkretne rozwiązanie i o nie pyta?
Po co tutaj znowu pchac swoją religię z prądem i pier... marketingowe wypisywać.
Pisz na wątkach o grzaniu prądem, jak ktoś o to pyta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Enerbau, czy Ty nie umiesz czytać,że człowiek ma konkretne rozwiązanie i o nie pyta?
Po co tutaj znowu pchac swoją religię z prądem i pier... marketingowe wypisywać.
Pisz na wątkach o grzaniu prądem, jak ktoś o to pyta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jaki masz kocioł i jaki masz sterownik?dakmar pisze:Witam,
Może na wątku jest użytkownik podobnego zestawu i Ci pomoże
Kolego dużo zależy od tego jak jest wykonana podłogówka jak jest sterowana i to że ktoś zrobił ci ją zgodnie z projektem nie znaczy że jest wszystko dobrze. Tak jak zauważył kolega powyżej za mało informacji podajesz żeby ci pomóc.
Kocioł BUDERUS GB 022 RC35 na rozdzielaczach nastawy ręczne,czy tyle informacji wystarczy?
dakmar
[quote="Jarecki79"]
Mam wrażenie, że po wszystkich Pana wpisach i kierowaniu na priv, Pan marketing uprawia, Panie Jarecki! Z całym szacunkiem.
Mam wrażenie, że po wszystkich Pana wpisach i kierowaniu na priv, Pan marketing uprawia, Panie Jarecki! Z całym szacunkiem.
Enerabau różnica jest taka, że ja odpisuję na temat i o sprawach o których mam pojęcie.
Ty piszesz na każdym wątku to samo niezaleznie, jakie jest pytanie załozyciela wątku. To się fachowo nazywa spamowanie
Pisz na wątkach o prądzie czy izolowaniu i zajmuj stanowisko tylko w sprawach, o których coś wiesz, każda branża się rozwija i nie musisz budowac swojej pozycji i nachalnie budowac popyt na sprzedaż ogrzewania prądem na każdym możliwym wątku wypisując przy okazji nieprawdziwe informacje lub posiłkując się jakimis bliżej nieokreślonymi planami i szkalując alternatywne metody.
Ty piszesz na każdym wątku to samo niezaleznie, jakie jest pytanie załozyciela wątku. To się fachowo nazywa spamowanie
Pisz na wątkach o prądzie czy izolowaniu i zajmuj stanowisko tylko w sprawach, o których coś wiesz, każda branża się rozwija i nie musisz budowac swojej pozycji i nachalnie budowac popyt na sprzedaż ogrzewania prądem na każdym możliwym wątku wypisując przy okazji nieprawdziwe informacje lub posiłkując się jakimis bliżej nieokreślonymi planami i szkalując alternatywne metody.