Ogrzewanie elektryczne podłogowę - budowa
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Ogrzewanie elektryczne podłogowę - budowa
Witam,
Może mi ktoś napisać jak powinna być prawidłowo wykonana izolacja i kolejność przy ogrzewaniu elektrycznym podłogowym (maty). Przeglądam forum/a i nie mogę znaleźć zadowalającej odpowiedzi.
W tej chwili chwili mam gołą podłogę. Najpierw styropian?
1.Styropian
2.?
Może mi ktoś napisać jak powinna być prawidłowo wykonana izolacja i kolejność przy ogrzewaniu elektrycznym podłogowym (maty). Przeglądam forum/a i nie mogę znaleźć zadowalającej odpowiedzi.
W tej chwili chwili mam gołą podłogę. Najpierw styropian?
1.Styropian
2.?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Ogrzewanie elektryczne podłogowę - budowa
Styropian 30 cm ( 3 x 10) folia budowlana siatka zbrojeniowa 4 cm wylewka, a mata... mata idzie w klej - grzebień 8-10mm do kleju.
Witam,
Niestety nie mogę dać 30cm, jedynie 5... jest to stary mały dom, ale budowany jak na tamte czasy "przyzwoicie" podłoga ma grubą wylewkę, ściany to pustak żużlowy i jeszcze cegła od zew. Niestety nie wiem ile jest tej wylewki w betonie bo osoba, która budowała już nie pamięta. Do sufitu mam w tej chwili 2.43m. Dlatego poważnie się zastanawiam czy dać ogrzewanie elektryczne podłogowe z 5cm warstwą styropianu (ryzykując trochę) czy dać grzejniki JAWO. Dom jest naprawdę mały, dół to otwarty salon + kuchnia ok 45m2 poddasze to osobny temat. Na pewno postawie kominek na pelety.
Ogrzewanie elektryczne będzie drugim po kominku na pelet. Jest jeszcze poddasze, ale to osobny temat.
Niestety nie mogę dać 30cm, jedynie 5... jest to stary mały dom, ale budowany jak na tamte czasy "przyzwoicie" podłoga ma grubą wylewkę, ściany to pustak żużlowy i jeszcze cegła od zew. Niestety nie wiem ile jest tej wylewki w betonie bo osoba, która budowała już nie pamięta. Do sufitu mam w tej chwili 2.43m. Dlatego poważnie się zastanawiam czy dać ogrzewanie elektryczne podłogowe z 5cm warstwą styropianu (ryzykując trochę) czy dać grzejniki JAWO. Dom jest naprawdę mały, dół to otwarty salon + kuchnia ok 45m2 poddasze to osobny temat. Na pewno postawie kominek na pelety.
Ogrzewanie elektryczne będzie drugim po kominku na pelet. Jest jeszcze poddasze, ale to osobny temat.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

30 cm styro to norma ( do gruntu oznacza 0.6 W/m2 xK) - niezależnie czy jest podłogowe czy nie!
Ale skoro nie ma możliwości, to dać 5cm ( można pomyśleć o 8 cm i dechy na legarach )
I tak o wszystkim zdecyduje wentylacja - Trzeba zrobić odzysk ciepła - inaczej nie ma sensu!!!
Co Pana pokierowało na grzejniki JAWA - nie maja programowania , stref i producent OSZUKUJE!!!
Żadne grzejniki nie są energooszczędne!!! Mogą być lepiej lub gorzej sterowalne, ale zadaniem grzejnika jest uzupełniać straty - a nie oszczędzać energię!!!
Ogrzewanie elektryczne wyjdzie Panu sporo taniej od pelet - poza tym prąd i w przyszłości będzie drożał najwolniej -
- Do gruntu ucieka najwięcej ciepła - przy jednakowej izolacji
- ogrzewanie elektryczne, kominek - bez wentylacji nadciśnieniowej z odzyskiem ciepła - nie ma sensu!!!
Ale skoro nie ma możliwości, to dać 5cm ( można pomyśleć o 8 cm i dechy na legarach )
I tak o wszystkim zdecyduje wentylacja - Trzeba zrobić odzysk ciepła - inaczej nie ma sensu!!!
Co Pana pokierowało na grzejniki JAWA - nie maja programowania , stref i producent OSZUKUJE!!!
Żadne grzejniki nie są energooszczędne!!! Mogą być lepiej lub gorzej sterowalne, ale zadaniem grzejnika jest uzupełniać straty - a nie oszczędzać energię!!!
Ogrzewanie elektryczne wyjdzie Panu sporo taniej od pelet - poza tym prąd i w przyszłości będzie drożał najwolniej -
- Do gruntu ucieka najwięcej ciepła - przy jednakowej izolacji
- ogrzewanie elektryczne, kominek - bez wentylacji nadciśnieniowej z odzyskiem ciepła - nie ma sensu!!!
skoro mogę wykorzystać jedynie 5cm to może wełna mineralna będzie lepsza od styro?. Do grzejników jawo przekonały mnie koszty eksploatacji, stosunkowo niskie koszty i pełna automatyka sterowanie programatorem. Odzysk ciepła ?, rozumiem że chodzi o rekuperację.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ma niższych kosztów eksploatacji!!! Przy tych samych potrzebach może grzejniki promiennikowe ciut mniej zużyją!!! Ten kto Panu to powiedział - to albo się nie zna, albo Pana oszukał!
Te grzejniki mają II klasę bezpieczeństwa i zdalne programowanie stref?
A rekuperacja... bez tego nawet Pan nie myśli, że Pan coś trwałego zrobi!
Te grzejniki mają II klasę bezpieczeństwa i zdalne programowanie stref?
A rekuperacja... bez tego nawet Pan nie myśli, że Pan coś trwałego zrobi!
Panie Tomaszu, nikt mnie nie oszukał, trochę to się nie sprawdza z tym co Pan mówi. Na razie czytałem opinie ludzi, którzy mają takie grzejniki. Miesięczne rachunki im spadły o ponad połowę za prąd po wymianie zwykłych grzejników. Zresztą te grzejniki kosztują 10 razy więcej niż zwykłe tej samej mocy. Technologie idzie do przodu.
Nie wiem co ma rekuperacja z trwałością wspólnego
, to ustrojstwo wymaga przeglądów, serwisów itp. Gdybym miał duży dom to bym się zastanowił, ale przy małym jeszcze sobie miejsce zabierać?.
to jak z tą wełną ?
Nie wiem co ma rekuperacja z trwałością wspólnego
to jak z tą wełną ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Czy te grzejniki są z pompą ciepła sterowana inverterem?
Co to za technologia>
Co to za technologia>
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Grzejniki te to stara technologia - posiadają dość dużą masę, pogarsza ona komfort. Nie odbierają "rozkazów" , nie może Pan mieć podglądu w smartfonie w którym pokoju, co o której.
No i przykre, że tak oszukują.
- co do wentylacji... na rodzinę potrzeba 80 - 130m3/h świeżego powietrza . Ogrzanie takiej ilości o 20 st. C zimą to 0.6 - 1kWh czyli około 20kWh dziennie! rekuperator odzyskuje 90% -
Jeżeli Pan okna pozamyka - wilgoć w ścianach znakomicie podniesie rachunki
Jeżeli Pan okna zostawi uchylone - grzejniki - nawet Jawo się nie wyłączą.
A swoją drogą, jak można takie bajki wciskać!?
No i przykre, że tak oszukują.
- co do wentylacji... na rodzinę potrzeba 80 - 130m3/h świeżego powietrza . Ogrzanie takiej ilości o 20 st. C zimą to 0.6 - 1kWh czyli około 20kWh dziennie! rekuperator odzyskuje 90% -
Jeżeli Pan okna pozamyka - wilgoć w ścianach znakomicie podniesie rachunki
Jeżeli Pan okna zostawi uchylone - grzejniki - nawet Jawo się nie wyłączą.
A swoją drogą, jak można takie bajki wciskać!?