Ogrzewanie wodne + piec CO elektryczny

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

naidoo84
Początkujący
Początkujący

Ogrzewanie wodne + piec CO elektryczny

Post autor: naidoo84 »

Witam,

zostałem przekierowany z innej części forum by z poniższym zagadnieniem próbować uzyskać informacje tutaj, ze szczególnym uwzględnieniem wiedzy kolegów : Jareckiego79 i karoka65 .

Zakupiłem dom parterowy o pow. 110 m2, ocieplony : ściany 24 cm, strop wełna 25 cm, a pod posadzką 15 cm styropianu. Ponieważ nie mam dostępu do gazu ziemnego, a rozwiązanie ogrzewania na paliwa stałe jest dla mnie średnio atrakcyjne ze względu na pracę jakiej wymaga, zastanawiam się mocno nad ogrzewaniem elektrycznym.

W całym domu rozprowadzona jest instalacja podłogowa, wodna.

Rozważam zakup kotła np. Kospel 12 kW + zasobnik 500 l do CO + bojler 120 l do CWU. Aktualnie w domu będą mieszkały dwie osoby i sytuacja jest rozwojowa. W/w rozwiązanie będzie uzupełniane ( w razie potrzeby) kominkiem.

Proszę o poradę czy grzanie w takim domu prądem w II taryfie + weekendy będzie miało jakieś uzasadnienie ekonomiczne. Wg moich obliczeń koszt inwestycji wyniesie ok. 6 000 PLN i to na tą chwilę jest dla mnie główny argument.

Niestety ze względów finansowych odrzucam wszystkie opcje powiązane z pompami ciepła, etc.

Proszę o opinie w temacie. Może ktoś ma podobne rozwiązanie u siebie i może przytoczyć jakieś koszta takiego grzania?

Pozdrawiam

asolt
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Ogrzewanie wodne + piec CO elektryczny

Post autor: asolt »

Aby dokładnie oszacowac koszty ogrzewania trzeba wykonać dokładne i rzetelne obliczenia ozc.
Na podstawie skąpych danych odnosnie w/w domu szacuję ze zapotrzebowanie na ciepło nie przekroczy 8000 kWh a projektowe obciązenie cieplne szacuję na 4500-6000 W.
Dobór zasobnika/bufora 500 l jest prawidłowy i pozwoli maksymalnie wykorzystac II taryfę.
Proponuję założyć taryfę G12w jezeli jest tylko dostepna na danym terenie.
Konieczne jest zainstalowanie grzałek większej mocy w buforze aby wykorzystac II taryfę w godzinach południowych i mozna pominąć zakup kotła elektrycznego, oczywiście trzeba zaprojektowac do tego automatykę.
Dokładne obliczenia kosztów ogrzewania tylko na podstawie obliczen ozc oraz stopnia wykorzystania II taryfy.
Jezeli chcesz szczegółowych informacji oraz projekty takiego rozwiązania pisz na PW

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Re: Ogrzewanie wodne + piec CO elektryczny

Post autor: Enerbau »

naidoo84 pisze:Witam,

zostałem przekierowany z innej części forum by z poniższym zagadnieniem próbować uzyskać informacje tutaj, ze szczególnym uwzględnieniem wiedzy kolegów : Jareckiego79 i karoka65 .
Miło, że kolega naidoo84 skorzystał z mojej propozycji. asolt już pomaga. Jarecki i karoka na pewno za chwilę pomogą.

Nie po to izolujemy, by robić centralne

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”