przepływ powietrza w mieszkaniu

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

yahu83
Zainteresowany
Zainteresowany

przepływ powietrza w mieszkaniu

Post autor: yahu83 »

Witam,

Nurtuje mnie pewna sprawa. Mamy dajmy na to taki prosty układ pomieszczeń:

Obrazek

Czy w przypadku wyciągu mechanicznego, nawienik nr 2 będzie działał czy jego pracę będzie zakłócał nawiewnik nr 1? Wydaje mi się że otwarte lub podcięte drzwi do pokoju 2 stanowią mniejszy opór dla powietrza niż nawiewnik w oknie i w pierwszej kolejności zostanie zassane powietrze z pokoi 1 i 2 przez co również nawiewnik 2 poprzez wytworzone podciśnienie "uruchomi się". Pytanie czy dobrze mi się wydaje? Co w przypadku gdy w pokoju 1 otworzymy okno, czy świeże powietrze wpłynie również do pokoju 2 (dajmy na to że drzwi są uchylone) czy poleci bezpośrednio do wywiewu nie wentylując w ogóle pokoju nr 2?

Proszę o wypowiedź osoby znające zagadnienie.

Od razu mówię że nie interesują mnie w tym momencie sprawy rekuperacji, wentylacji nadcisnieniowych, przepisów, norm itp. Znam je i nie chodzi mi o to co wybrać tylko chce żeby ktoś mnie uświadomił w temacie jaki opisałem.

Z góry dziękuję.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”