Witam!
W moim małym, jednorodzinnym domku strop to polepa. Chcemy wzmocnić belki stropowe, o wym. 20x17cm. Belki są spróchniałe do okoła na głębokość 2-3cm ( w niektórych miejscach głębiej ), jest w nich robak. Zabezpieczyliśmy belki środkiem do konserwacji więźby, który niszczy robaki. Jest sens wzmacniania każdej belki po bokach deską 4,5cm?
Proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Wzmacnianie więźby dachowej, opłaca się?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: Wzmacnianie więźby dachowej, opłaca się?
większy sens miała by wymiana niż karmienie obecnych szkodników i marnowanie pieniędzy, jeśli masz ściany murowane i tylko strop drewniany to można łatwo zrobić strop betonowy
Nie mylą się tylko Ci którzy nic nie robią.
Rozumiem. A powiedźcie mi jeszcze. Jeśli strop jest drewniany, a będę kładł podłogę na strychu i ocieplał wełną mineralną, to warto jest montować termoizolację? Z obu stron?
Proszę o szybkie odpowiedzi, ponieważ czas mnie nagli.
Pozdrawiam!
Proszę o szybkie odpowiedzi, ponieważ czas mnie nagli.
Pozdrawiam!
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Trudno profesjonalnie doradzić bez obejrzenia i oceny stanu technicznego. Można ten strop odciążyć usuwając glinę, dokładnie zaimpregnować i jej miejsce ułożyć wełnę. Takie rozwiązanie ma jedną wadę ten strop nie będzie już tak ustabilizowany i będzie stropem głośnym. A w jakim celu te deski skoro belki stropowe są nadwyrężone? Pozdrawiam.
Witam
Przy belkach 20x17 może być następujący problem. Szkodniki drewna i próchno mogło wyrządzić szkody wewnątrz belek i znacznie spadła nośność. Nadbitki z desek 4,5cm mogą okazać się daremne. Nie piszesz jaka rozpiętość stropu. Zleć opinię techniczną konstruktorowi jeśli chcesz zainwestować to pieniądze.
Pozdrawiam
Krzysiek mobilarch.pl
Przy belkach 20x17 może być następujący problem. Szkodniki drewna i próchno mogło wyrządzić szkody wewnątrz belek i znacznie spadła nośność. Nadbitki z desek 4,5cm mogą okazać się daremne. Nie piszesz jaka rozpiętość stropu. Zleć opinię techniczną konstruktorowi jeśli chcesz zainwestować to pieniądze.
Pozdrawiam
Krzysiek mobilarch.pl