pytanie o przybliżone koszty budowy domu

Koszt budowy domu lub remontu to często najważniejsza kwestia, decydująca o rozpoczęciu prac, wyborze technologii lub wykonawcy. W tym dziale uzyskasz odpowiedzi na pytania dotyczące realnych kosztów budowy, rady jak zaoszczędzić i jak budować z określonym budżetem.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

marcellllus
Początkujący
Początkujący

pytanie o przybliżone koszty budowy domu

Post autor: marcellllus »

Witam wszystkich.
Niedawno zakupiłem działkę w atrakcyjnej lokalizacji lecz o trochę nietypowych wymiarach. Działka 12 arów 20,5metra szeroka i 60 metrów długa, wjazd od strony południowej.
Na budowę domu nie mam niestety za wiele oszczędności gdyż w większości poszły one na działkę, więc będę brał kredyt na całość, zależy mi żey ruszć z budową w tym roku i skorzystać z "Rodziny na swoim".
I teraz pytanie ile kosztowałoby wybudowanie domu 100-110m2 z garażem w bryle budynku.
Dom chcę wykończyć w miarę tanio. Nie liczę takich rzeczy jak meble czy sprzę agd bo to dokupię po pewnym czasie.

Z setek projektów najbardziej przypadły mi te 2.

http://domeria.pl/projekty-domow/jednor ... %20G1.html

i

http://pprojekt.pl/projekt1748-aleks_ii ... rzuty.html

Który z nich byłby bardziej funkcjonalny, a również bardziej eknomiczny i tańszy w budowie.
Jeśli byłby to konieczne to byłbym w stani zrezygnować z garażu i po pewnym czasie wybudować wolnostojący tylko czy na tak wąskiej działce garaż przed domem nie będzie zasłaniał mi zupełnie domu ?

Czekam na jakieś konkretne opinie :) i pozdrawiam.

SGL

Re: pytanie o przybliżone koszty budowy domu

Post autor: SGL »

marcellllus pisze:Niedawno zakupiłem działkę w atrakcyjnej lokalizacji lecz o trochę nietypowych wymiarach. Działka 12 arów 20,5metra szeroka i 60 metrów długa,
Takie wymiary bardziej wskazują na pole a nie działkę budowlaną.
marcellllus pisze:Na budowę domu nie mam niestety za wiele oszczędności gdyż w większości poszły one na działkę, więc będę brał kredyt na całość, zależy mi żey ruszć z budową w tym roku i skorzystać z "Rodziny na swoim".
Nie jesteś pierwszy który w PL próbuje budować bez pieniędzy. Co do "rodziny na swoim" jest to złodziejstwo - taniej wychodzi zwykły kredyt hipoteczny.
marcellllus pisze:I teraz pytanie ile kosztowałoby wybudowanie domu 100-110m2 z garażem w bryle budynku.
Kosztorys inwestorski - odpowiedzią na wszystkie "pytania".
marcellllus pisze: Który z nich byłby bardziej funkcjonalny, a również bardziej eknomiczny i tańszy w budowie.
Żaden

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ile kosztuje budowa domu, remont domu”