Wykorzystanie deszczówki

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Redakcja
Redakcja
Kontakt:

Wykorzystanie deszczówki

Post autor: Redakcja »

W świetle prawa woda deszczowa jest ściekiem i powinna być zagospodarowana. Przeczytaj temat >>
Redakcja

Awatar użytkownika
Aquatechnika
Początkujący
Początkujący

Wykorzystanie deszczówki

Post autor: Aquatechnika »

Najprostsze rozwiązania są najlepsze, większość znajduje się na stronach aquatechniki - www.aquatechnika.com.pl

do domu i dla rodziny.
Aquatechnika

stiff
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: Wykorzystanie deszczówki

Post autor: stiff »

Witam.
Deszczówka jest ściekiem, ale w prowadzenie jej do kanalizacji sanitarnej jest nielegalne i karalne.
Chyba że mamy własne szambo?

jurek11
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: jurek11 »

Wpuszczanie deszczówki do szamba czy kanalizy jest zbrodnią na środowisku, ponieważ to zwykłe marnowanie zasobów wodnych. Deszczówkę najlepiej wykorzystać do nawadniania roślin na działce (natychmiastowo lub po jakimś czasie, gromadząc ją w wcześniej zbiorniku) albo do spłukiwania toalety itp.

Karol111
Początkujący
Początkujący

Post autor: Karol111 »

Wykorzystywanie wody deszczowej pozwala na zmniejszenie zużycia wody pitnej nawet o 50 % nie rezygnując przy tym z komfortu życia codziennego.
chętnie odpowiem na wszelkie pytania
www.hydrotech-plus.pl

floooyd
Początkujący
Początkujący

Post autor: floooyd »

A ja mam pytanie, ponieważ spotkałem się z taką sytuacją: na rachunek wystawiany przez Zakład Wodociągowy składa się: ilość wody pobranej z sieci + ilość odprowadzonych ścieków (w ilości pobranej wody).

Jeżeli zastosuję w moim domu system wykorzystujący wodę deszczową wyposażony w zbiornik, który umożliwi mi korzystanie z wody deszczowej do spłukiwania oraz prania w pralce to czy nie przyczepi się ktoś, że odprowadzam nadmierną ilości ścieków do kanalizacji, bo przecież nie płacę w tym momencie za korzystanie z kanalizacji.

Oraz inne pytanie:

czy gromadzenie wody deszczowej w zbiornikach może być sposobem na ominięcie podatku od deszczu? co o tym sądzicie

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Wręcz przeciwnie. Jeżeli masz zbiornik znaczy że ją gromadzisz i nią gospodarujesz więc musisz płacić za to że ją używasz a że deszcz nie jest twój, bo płacisz komuś za to, można by się starać o odszkodowania za straty przez niego powodowane lub za jakość opadów :)) Ze skrajności w skrajność. Bo skoro płacę za coś to mogę też wymagać jakości :))
Oczywiście to tylko gdybanie bo jeszcze nikt nie wprowadził jednolitego zapisu odpowiedniej ustawy na razie wszystko jest w trakcie planowania. Jeżeli używasz wody deszczowej powinieneś założyć osobny licznik dla odbiorników z których trafia ona jako brudna do kanalizacji ściekowej. Dowiesz się tego w swoim zakładzie wodociągowym.
Ja miałem np obowiązek gromadzenia wody opadowej w ilości nie mniejszej niż 1000L mam 1500L zbiornik i zamierzam go powiększyć o kolejne 6000L mam 43arową działkę. Nie używam jej do celów sanitarnych - jeszcze nie :) Aktualnie w mojej okolicy nikt nie ma obowiązku gromadzenia deszczówki więc pewnie do czegoś się szykowali jak ja otrzymałem warunki aktualnie zrezygnowali z tego ale mój zbiornik kosztował mnie 2500zł więc teraz będę musiał to jakoś odbić :P

PS też bym nie nazywał wody opadowej ściekiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”