Ogrzewanie Antresoli!

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

przepit
Początkujący
Początkujący

Ogrzewanie Antresoli!

Post autor: przepit »

Witam
mam pytanie jak ogrzać salon z antresolą? Sufit jest na wysokości około 6m. Jak wiadomo ciepłe powietrze będzie uciekało do góry I tutaj pytanie co z tym fantem zrobić? Zamontować jakiś wiatrak? Ogrzewanie podłogowe raczej nie wchodzi w grę, ponieważ chce mieć w tym pomieszczeniu drewno na podłodze.

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Ogrzewanie Antresoli!

Post autor: Interno »

Drewno na podłodze nie wyklucza zastosowanie ogrzewania podłogowego.
Jednak wysokość pomieszczenia to pewien problem.

przepit
Początkujący
Początkujący

Dodam jeszcze, że w tym pomieszczeniu pod schodami jest kominek. Słyszałem kiedyś o takich urządzeniach to "mieszają" tym powietrzem ale nie mam pojęcia jak to działa i jak to się nazywa.

przepit
Początkujący
Początkujący

UP!!! Jakieś pomysły?

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Myślę że dobrze zaplanowane ogrzewanie podłogowe byłoby najlepszym rozwiązaniem. Tak jak piszesz ciepło ucieka do góry a pod sufitem nie będziesz fruwać więc na diabła ci tam ciepło. Podłogowe ogrzewanie ma prawie idealny rozkład temperatury dla użytkownika każde inne ogrzewanie będzie wymagało nagrzania całego 6m pomieszczenia. Zawsze możesz zamontować ogrzewanie panelami na podczerwień ale jak się spisują w praktyce tego nie wiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”