zawalone szczyty - brak ubezpieczenia. - fotki

Przystępując do budowy, marzymy o idealnym domu. Niestety realia często są inne, a błędy budowlane są zmorą wielu inwestorów. Poradź się jak uniknąć błędów, na co zwrócić uwagę i co zrobić, żeby Twój dom rzeczywiście był idealny.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

iiyama
Początkujący
Początkujący

zawalone szczyty - brak ubezpieczenia. - fotki

Post autor: iiyama »

no i masz ci los powiało i to chyba zdrowo , bo oba szczyty się przewróciły - w tym jeden na strop!!!

Przy uderzeniu o strop z terivy odbiło bloczki od spodu i mam w suficie ze 20 dziurawych - ciekaw jestem jak to naprawić? - to po pierwsze.

a po drugie jak mam obarczyć kierownika budowy , który jednocześnie był wykonawcą ze swoją ekipą za spartoloną robotę, bo umawiałem się z nim że też bedzie mi dach robił ale to we wrześniu. ( także powinien tym bardziej wszystko przewidzieć i te szczyty póżniej wybudować)

Jak mam się przygotować do rozmowy i jak pociągnąć go do odpowiedzialności.

- 2 szczyty
- rozwalony 1 komin
- no i te popękane od spodu "bloczki" z terivy ze 20szt.

proszę o pomoc!!!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

samouk

Re: zawalone szczyty - brak ubezpieczenia. - fotki

Post autor: samouk »

iiyama pisze: Przy uderzeniu o strop z terivy odbiło bloczki od spodu i mam w suficie ze 20 dziurawych - ciekaw jestem jak to naprawić?
Też miałem kilka rozbitych (od spodu) pustaków keramzytowych w stropie Teriva. Przyczyną była niefrasobliwość cieśli, którzy wrzucali sobie krokwie na strop.
Nie było innej metody, jak włożenie po 2-3 pręty fi 6 mm (zbrojenie) oparte na dolnych półkach belek nośnych "terivy" (w tych otworach), wykonanie małych "blatów" (nieco większych od "dziury", podparcie ich stemplami i wlanie rzadkiego betonu (przez dziurę wywierconą w stropie) na grubość tej dolnej części pustaków a następnie zalanie tych "technologicznych" dziur od góry po ich zatkaniu od spodu pianką lub styropianem.
Co do pozostałych pytań, to niech lepiej się wypowiedzą specjaliści z dziedziny prawa.

Pozdrawiam

iiyama
Początkujący
Początkujący

Post autor: iiyama »

dzięki za odpowiedź

już trochę mnie uspokoiłeś z tymi pustakami - mam nadzieje, że ten zabieg wystarczy i nic nie będzie póżniej pękać ( będe oczywiście pamiętał o prętach)

poczytałem regulamin kierownika budowy i to On musiał oto zadbać aby się te szczyty nie zawaliły a że był jednocześnie wykonawcą - to nie ma nawet na kogo zgonić.

samouk

Post autor: samouk »

iiyama pisze:dzięki za odpowiedź
już trochę mnie uspokoiłeś z tymi pustakami - mam nadzieje, że ten zabieg wystarczy i nic nie będzie póżniej pękać
Sposób sprawdzony - nic nie pęka :D
Sprawdź pozostałe pustaki, bo wstrząs także mógł je "nadwerężyć".
Tynk co prawda później je wzmocni, ale lepiej sprawdzić, aby się kolejne nie "wysypały" przy następnych pracach (mogą niespodziewanie spaść komuś na głowę :shock: )

Pozdrawiam

MOBILARCH
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: MOBILARCH »

Witam

Jakby ekipa zrobiła żelbetowe trzpienie w ścianach szczytowych i połączyła je zbrojeniem z wieńcem to by się nic nie stało. Ekipa i kierownik wykonali swoją robotę niezgodnie ze sztuką budowlaną. Pustaki się rozleciały bo takie dobre były. W stropie są one tylko wypełniaczem.

Co do odszkodowań to ekipa i kierownik ponoszą odpowiedzialność za spier$%#&@ robotę.

Pozdro
Krzysiek

MOBILARCH
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: MOBILARCH »

No i jak ? Załatwiłeś coś???

Pozdrawiam

Krzysiek
[url]http://www.mobilarch.pl