witam wszystkich, mam zamiar kupic dzialke budowlana klasa gruntu na tej dzialce to IV i IVa czy na takiej dzialce mozna wybudowac dom ? co oznaczaja te symbole R , Ps ?
chodzi mi o to czy na takiej dzielce niebedzie problemu z woda lub czyms innym?
dokladne dane z mapki
pole powierzchni 9 a
uzytek grunt. R i Ps
klasa gleby IV i IVa
z gory dziekuje
prosze o pomoc grunt klasa IV i IVa czy mozna wybudowac dom?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
- Brutus80
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Re: prosze o pomoc grunt klasa IV i IVa czy mozna wybudowac
Budować pewnie można, jeśli UG wyda warunki zabudowy to będzie można.
Obecnie przygotowuję dla klienta budowę domu na gruncie kat. III i też się da.
Oznaczenia gruntu:
R - użytki rolne (trzeba będzie przed budową wyłączyć z produkcji rolnej)
Ps - pastwiska stałe (jw)
Jeśli pisząc o wodzie ma Pan na myśli wodę gruntową to na podstawie klasy gruntu nikt nie jest w stanie tego określić. Najprościej wykopać dziurę na 1 m głębokości i zobaczyć czy woda z gruntu się pojawi czy nie. Można też zrobić badania geologiczne, wtedy będzie wiadomo jaka jest nośność gruntu (przydatne przy projektowaniu fundamentów) i na jakim poziomie jest woda.
Obecnie przygotowuję dla klienta budowę domu na gruncie kat. III i też się da.
Oznaczenia gruntu:
R - użytki rolne (trzeba będzie przed budową wyłączyć z produkcji rolnej)
Ps - pastwiska stałe (jw)
Jeśli pisząc o wodzie ma Pan na myśli wodę gruntową to na podstawie klasy gruntu nikt nie jest w stanie tego określić. Najprościej wykopać dziurę na 1 m głębokości i zobaczyć czy woda z gruntu się pojawi czy nie. Można też zrobić badania geologiczne, wtedy będzie wiadomo jaka jest nośność gruntu (przydatne przy projektowaniu fundamentów) i na jakim poziomie jest woda.
Re: prosze o pomoc grunt klasa IV i IVa czy mozna wybudowac
ok dzieki za odpowiedz , mam jeszcze jedno pytanie jak to jest z przepustami nad rowem melioracyjnym kto to ma zbudowac sprzedajacy czy juz kupujacy ?, bo na dzialke sie skreca z drogi asfaltowej powiatowej i jest maly row melioracyjny i wytyczona droga do utwardzenia