Dodanie wyłącznika różnicowo prądowego
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Dodanie wyłącznika różnicowo prądowego
Pytanie zadałem na innym forum, ale na razie bez odpowiedzi
. Zadam je na tym forum, kto pyta nie błądzi
. Obiekt to domek letniskowy podpiwniczony. Chciałbym wymienić wszystkie przewody na 3 żyłowe i zainstalować zabezpieczenie różnicowo prądowe. Przyłącze znajduję się w piwnicy doprowadzone kablem w ziemi. Jest to sieć TN-C. Do rozdzielnicy na korytarzu doprowadzony jest przewód dwu żyłowy o przekroju żył 10mm2, jest to L i PEN. Czy podłączenie wyłącznika różnicowego tak jak narysowałem na rysunku jest poprawne? Czy powinienem też połączyć szynę PE z szyną GSW tak jak narysowane jest przerywaną linią.

-
elpapiotr
Re: Dodanie wyłącznika różnicowo prądowego
Witam.
Równie dobrze poprawnie jest zamienić linię przerywaną na ciągłą, a ciągłą (nazwana Połączenie przewodu PEN z GSW) na przerywaną.
Twoim obowiązkiem jest uziemić przewód PE.
Równie dobrze poprawnie jest zamienić linię przerywaną na ciągłą, a ciągłą (nazwana Połączenie przewodu PEN z GSW) na przerywaną.
Twoim obowiązkiem jest uziemić przewód PE.
Witam ponownie, dużo czytałem na ten temat i są różne opinie, jedni piszą, że trzeba uziemić drudzy, że powinno. Jak się sprawa ma w moim przypadku jeżeli musiałbym to uziemić?elpapiotr pisze:Twoim obowiązkiem jest uziemić przewód PE.
Jeżeli jedni piszą, że trzeba a inni, że się powinno, to przecież piszą to samo.lechuuu pisze:Witam ponownie, dużo czytałem na ten temat i są różne opinie, jedni piszą, że trzeba uziemić drudzy, że powinno. Jak się sprawa ma w moim przypadku jeżeli musiałbym to uziemić?elpapiotr pisze:Twoim obowiązkiem jest uziemić przewód PE.