adaptacja poddasza
Moderator: Redakcja e-dach.pl
adaptacja poddasza
Witam
Z tego co widzę to temat jest tu wszechobecny, jednak z pośród 50 zapytań nigdzie nie znalazłem jednoznacznej, prostej i czytelnej odpowiedzi na temat jak dokonać ocieplenia poddasza na cele mieszkalne. Za kilka dni zamierzam zabrać się za docieplenie poddasza w starym domu. Dach blacha łaty i krokwie, żadnych pap deskowania i foli.
Z tego co się naczytałem to powinienem:
1. Impregnacja krokwi i łat- fobos m4
2. szczelina wentylacyjna-czy przy takim dachu jest niezbędna?? wykonanie nie stanowi problemu ale wielu tutejszych fachowców wskazuje na dachy kryte papą, deskowane
3 folia wysoko-paroprzepuszczalna, membrana
4 wata mineralna min 20 cm.
5 ruszt pod płyty k-g
6 druga warstwa waty pomiędzy rusztem układana poziomo
7. folia paroizolacyjna, sklejana na łączeniach taśmą
Proszę mnie poprawić gdzie się mylę, z naciskiem na szczelinę. Szczerze to robiłem docieplenie kiedyś w starym domu, jakieś 20 lat temu i nawet do głowy by mi nie przyszła taka technologia. Pozostaje tylko bolesne wspomnienie waty szklanej w każdym miejscu ciała:)
pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi
Z tego co widzę to temat jest tu wszechobecny, jednak z pośród 50 zapytań nigdzie nie znalazłem jednoznacznej, prostej i czytelnej odpowiedzi na temat jak dokonać ocieplenia poddasza na cele mieszkalne. Za kilka dni zamierzam zabrać się za docieplenie poddasza w starym domu. Dach blacha łaty i krokwie, żadnych pap deskowania i foli.
Z tego co się naczytałem to powinienem:
1. Impregnacja krokwi i łat- fobos m4
2. szczelina wentylacyjna-czy przy takim dachu jest niezbędna?? wykonanie nie stanowi problemu ale wielu tutejszych fachowców wskazuje na dachy kryte papą, deskowane
3 folia wysoko-paroprzepuszczalna, membrana
4 wata mineralna min 20 cm.
5 ruszt pod płyty k-g
6 druga warstwa waty pomiędzy rusztem układana poziomo
7. folia paroizolacyjna, sklejana na łączeniach taśmą
Proszę mnie poprawić gdzie się mylę, z naciskiem na szczelinę. Szczerze to robiłem docieplenie kiedyś w starym domu, jakieś 20 lat temu i nawet do głowy by mi nie przyszła taka technologia. Pozostaje tylko bolesne wspomnienie waty szklanej w każdym miejscu ciała:)
pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi
Re: adaptacja poddasza
przy pokryciu dachu na tzw pełnym deskowaniu badz płyta osb szczelina wentylacyjna jest konieczna
reszta punktów od 1do 7 bez zmian ok
reszta punktów od 1do 7 bez zmian ok
Adaptacje -Remonty-Wykonczenia
Bricki
Bricki
dziękuje za odpowiedź, chciałem się upewnić
chociaż skoro już zacząłem wątek to napiszcie mi na bazie Waszych doświadczeń jakich materiałów użyć chodzi mi konkretnie o firmę i typ foli waty i rusztu
chociaż skoro już zacząłem wątek to napiszcie mi na bazie Waszych doświadczeń jakich materiałów użyć chodzi mi konkretnie o firmę i typ foli waty i rusztu
ruszt pod płyty KG to polecałbym "Rigistil" bardzo dobre i trwałe profile oraz akcesoria -wypróbowałem go wielokrotnie na róznych typach poddaszy. nie polecam kupowania tanich badziewnych profili .
co do wełny to polecałbym Isover i folie parszczelna tej samej firmy
co do foli paroprzepuszczalnej to tez cos z wyzszej półki .
płyta KG firmy Rigips .
co do wełny to polecałbym Isover i folie parszczelna tej samej firmy
co do foli paroprzepuszczalnej to tez cos z wyzszej półki .
płyta KG firmy Rigips .
Adaptacje -Remonty-Wykonczenia
Bricki
Bricki
Ja osobiscie polecilbym produkty firmy Knauf
Pozdrawiam
Pozdrawiam
dziękuje[/code]
jeszcze jedno
dziś zobaczyłem iż dach który zamierzam docieplić jest odeskowany, nie wiem jak to nazwać deska na deskę-kiedyś była dachówka teraz jest blacha trapezowa
pytanie moje czy w tym wypadku jest potrzebna także szczelina wentylacyjna a jeżeli tak to jak to wykombinować
proszę i dziękuje za odpowiedzi
dziś zobaczyłem iż dach który zamierzam docieplić jest odeskowany, nie wiem jak to nazwać deska na deskę-kiedyś była dachówka teraz jest blacha trapezowa
pytanie moje czy w tym wypadku jest potrzebna także szczelina wentylacyjna a jeżeli tak to jak to wykombinować
proszę i dziękuje za odpowiedzi
-
GipsKarton
- Superużytkownik

Warto zacząć od początku. Dokładnie jaki masz obecnie rodzaj krycia (raz do blacha teraz, że są deski) najlepiej dodaj do swojej galerii zdjęcie dachu od wewnątrz i zewnątrz.
Okap jest otwarty czy zamknięty jak zakończona jest obróbka kalenicy (tu również przydadzą się zdjęcia).
Podaj dokładny rozmiar krokwi, wysokość pomieszczenia w świetle obecnej podłogi do ewentualnych jętek lub kleszczy. To pozwoli na wstępne przybliżone podanie sposobów realizacji.
W kwestii materiałów, to nie ma wśród nich zbyt dużych rozbieżności cenowych.
W dane tobie lokalizacji (?) pewnie będzie możliwy ich kpl. zakup.
Pozdrawiam
Okap jest otwarty czy zamknięty jak zakończona jest obróbka kalenicy (tu również przydadzą się zdjęcia).
Podaj dokładny rozmiar krokwi, wysokość pomieszczenia w świetle obecnej podłogi do ewentualnych jętek lub kleszczy. To pozwoli na wstępne przybliżone podanie sposobów realizacji.
W kwestii materiałów, to nie ma wśród nich zbyt dużych rozbieżności cenowych.
W dane tobie lokalizacji (?) pewnie będzie możliwy ich kpl. zakup.
Pozdrawiam
oki uzupełnię to i poproszę o poradę dzięki
jeszcze dwa pytanka tj.
czy oprócz szczeliny wentylacyjnej powinienem zachować odstęp pomiędzy folią paroprzepuszczalną a watą mineralna??
co sądzicie o piance zamiast waty? w tym wypadku jak rozumiem nie stosuje się foli paroprzepuszczalnej i paroizolacyjnej na końcu ?
czy oprócz szczeliny wentylacyjnej powinienem zachować odstęp pomiędzy folią paroprzepuszczalną a watą mineralna??
co sądzicie o piance zamiast waty? w tym wypadku jak rozumiem nie stosuje się foli paroprzepuszczalnej i paroizolacyjnej na końcu ?
Co by uporządkować - bo się pogubiłem :rmg82 pisze:jeszcze dwa pytanka tj.
- wcześniej napisałeś ża dach deskowany a na nim blacha trapezowa
- na pytanie czy musisz zachować szczelinę była odpowiedź - nie
Teraz znów pytasz o szczeline między folią a watą - to masz folię czy dopiero będziesz ją zakładał
A co do pianki - nie słyszałem o takim pomyśle - a policzyłeś koszt pianki , a sposób realizacji ?
Pozdr
Jak na razie koszt zastosowania pianki nie kalkuluje się. Paroizolację musisz stosować w pomieszczeniach mokrych, wilgotnych. W pozostałych - możesz ale nie musisz, chyba, że codziennie urządzasz imprezy ze sporą liczbą przyjaciół, którzy tę parę wodną będą wydmuchiwać w znacznych ilościach
A montujesz ją na taśmę dwustronną do profila metalowego lub na zszywki do drewnianej listwy i spokojnie może dotykać wełny.
sławek
super dzięki
witam nie bede zakładał nowego tematu wiec napisze tu. mam zamiar wykonczyc pietro w swoim domu pod mieszkania.3 Ladne pokoje kotytaz i..... garderoba. na prostej powierzchni strop. to już przesądzone ale w garderobie jest skos wiec pójdą płuty osb a na to plyty gk. tylko problem w tym że pokryciem jest eternit a jak wiadomo eternit przemarza wiec jak dam wełne do eternitu to bedzie wilgoc itp.wiec myslałem zeby zrobic tak. Narazie na krokwie dac folie i przykrecic płyty a wełne włożyc potem od góry przy wymianie pokrycia co o trym myslicie?? prosze o porady z góry dziekuje
-
elpapiotr
Witam.
http://www.forumbudowlane.pl/vt/19786/0 ... t=0#121896sebasti15 Wysłany: 04.04.2010, 17:25 pisze:pomoc i porady w dziseijszych czasach tez kosztuje. ja ci podpowiem i nic z tego nie bede mial aty za to wezmiesz kase